Strane službe umešale prste u SPS! Dačić otvorio dušu i stavio tačku na sve rasprave

Autor:

Vesti

17.07.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došlo je vreme da okrenem list. Javašluk i gluposti više ne mogu da trpim. Umesto da se ujedinimo u vreme kad je Srbija suočena sa brojnim pritiscima, mi se među sobom prepiremo, jedni drugima kopamo jamu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Novica Tončev mora da se izvini predsedniku države zbog neoprostive greške koju je napravio, a zbog koje će snositi posledice.

Nema više gledanja kroz prste, ni Tončevu ni bilo kome drugom. Neću da dozvolim da nepromišljenim ispadima ugroze sve dobro što smo kao tim uradili za Srbiju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja, poručuje Ivica Dačić, lider socijalista i šef diplomatije.

U razgovoru za Srpski telegraf ističe da se nijednom od pobunjenika iz redova SPS neće oprostiti greške.

* Vučić kaže da nije prvi put da Tončev zabija nož u leđa. Šta vi kažete?

- Istina je da ovo nije prvi ispad Novice Tončeva. Milijardu puta sam mu rekao da ne meša babe i žabe. Ako postoje problemi na lokalu, tamo i treba da se rešavaju. To što se Tončev žali na naprednjake iz Surdulice, ako već imaju nesporazume, onda to treba u Surdulici i da reše. Jer niti taj njihov sukob ima bilo kakve veze sa Vučićem niti ima sa SNS, kao strankom.

* Nema veze sa Vučićem, ali i sam Vučić kaže da Tončev to radi ko zna koji put.

- Ma poludeo sam kad sam video šta je pričao. Pritisak, šećer, sve mi je skočilo. Mozak da mi eksplodira. Kakva blokada auto-puta?! Nema ništa od toga. Zato sam i tražio od Tončeva da se izvini predsedniku. Tončev nije od juče u politici, nije neozbiljan čovek, pa da ne shvata da će to neki koji ne misle dobro Srbiji brže-bolje iskoristiti protiv naše zemlje...

Meni je savest mirna. Čist sam pred sobom i pred bogom. Nisam radio ni protiv države ni protiv Vučića

* Ko će iskoristiti?

- Svi u našoj zemlji, ali i izvan nje, kojima je cilj da se oslabi pregovaračka pozicija Srbije u dijalogu sa Prištinom. Cela zemlja je videla da su na protestima uhapšeni stranci koji su organizovali demonstracije po svetu, da neki od njih stoje iza Arapskog proleća... Pa jasno je svima šta se dešava.

Dačićeva biografija

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

1990. izabran za prvog predsednika mladih socijalista Beograda

1992-2000. obavljao funkciju portparola SPS

2003. postao predsednik Glavnog odbora SPS, a Milošević tražio da ga isključe iz partije

2006. dobio stranačke izbore i postao lider SPS

2008. imenovan za ministra policije i zamenika premijera

2012. postao je predsednik Vlade

2014. izabran za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova

* Kažete da strane službe stoje i iza protesta, ali i da su umešale prste u dešavanja u SPS?

- Tačno, prepoznaje se upliv i mešanje stranog faktora i u ovim stvarima koje se dešavaju u mojoj partiji.

* Na koga ciljate?

- Na iste one koji se pojavljuju u pozadini protesta. Ne mogu da govorim o detaljima. Sve je to deo jednog te istog aranžmana.

Šećer pod kontrolom

* Pomenuli ste da ste imali zdravstvenih problema. Da li vam je sada bolje?

- Godinama imam dijabetes. Šećer mi je skočio. Nije mi to prvi put, dešavaju mi se takve situacije. Uzimam redovno terapiju, sada sam bolje. Šećer je sad pod kontrolom.

* A možete li da govorite o motivima stranog uplitanja u vašu stranku? Koji je cilj, šta dobijaju time?

- Nije ovo prvi put da se takve stvari rade. I nije SPS jedina partija koju bi stranci da iskoriste kako bi sproveli svoj plan. Cilj je isti, slabljenje Srbije, što će i dobiti ukoliko sa vlasti sruše čoveka koji dobija ubedljivu podršku na izborima, zahvaljujući kojem SNS ima više od 180 poslaničkih mandata. Zato udar na SNS, kao i na SPS. To je sastavni deo strategije, smanjiti Vučiću podršku. Da bi se to ostvarilo, treba prvo srušiti Dačića, i to je taj specijalni rat koji vode protiv SPS kako bi ga okrenuli na drugu stranu. To je sastavni deo strategije odvajanja SPS od Vučića i SNS.

* Hoće li SPS ipak na drugu stranu?

- Dok ja sam predsednik SPS, neće. Rekao sam hiljadu puta, reći ću ponovo. Socijalisti imaju dobru saradnju sa naprednjacima. Još važnije od toga je što smo kao tim, predsednik Vučić i ja, dobro sarađivali i uradili značajne stvari za Srbiju. Nikoga nisam lagao i u izbornoj kampanji sam govorio da i posle izbora želimo saradnju sa naprednjacima.

* Ali s vama se ne bi složili funkcioneri koji su bili na ulicama uz demonstrante, koji su gađali policiju, palili, rušili...

- Oni, za koje znam da su bili, isključeni su iz stranke. Ako znate za još nekoga iz SPS ko je išao na ulicu da bi rušio Srbiju, recite. Za takve nema mesta u SPS. Neka idu.

Engelu je odzvonilo

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Eliot Engel

* Eliot Engel, albanski lobista u Vašingtonu, deo je grupa kongresmena koji traže izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici...

- Engel je dobijao milione dolara iz Prištine i otvoreno je govorio da lobira za nezavisno Kosovo jer za njega glasaju Albanci u SAD. Međutim, posle 31 godine, Engel je izgubio, na njegovo mesto dolazi Džamal Bouman. Više neće biti ni kongresmen ni predsedavajući Komiteta za spoljne odnose. Engelovo vreme je prošlo.

* Rekli ste da nećete biti na čelu SPS ukoliko je želja većine da se raskine saradnja sa SNS?

- I dalje to kažem. Ogromna većina naših članova i simpatizera su ljudi kojima je Srbija najvažnija, koji shvataju državne interese i kojima funkcije nisu jedina briga.

* Isključili ste bundžije, mislite li da je time sve rešeno?

- Nije još sve rešeno. Imaćemo sednicu Predsedništva na kojoj ćemo razgovarati o svačijim zaslugama. Oni koji su na bilo koji način imali veze sa protestima biće kažnjeni. Razgovaraćemo i o rezultatima izbora. Pa ne može samo nas nekoliko da učestvuje u kampanji, da primamo udarce, a da neki drugi sede u hladovini, ćute kad se napada država, a onda se pojave u prvim redovima kada treba da se podele funkcije. Meni je savest mirna. Čist sam pred sobom, pred bogom, narodom i koalicionim partnerima. Nisam radio ni protiv države, ni protiv Vučića, niti ću.

Za nastavak saradnje sa Vučićem i SNS

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

* Počele su konsultacije o sastavu nove vlade. Šta očekujete od razgovora sa predsednikom Srbije?

- SPS sledeće nedelje ide na razgovore. Već sam rekao da želimo nastavak saradnje, uvereni smo da je to u interesu Srbije.

* Imate li spisak želja, koja ministarstva ćete tražiti?

- Ne idem na razgovore sa spiskom želja.

* Jeste se čuli sa Vučićem ovih dana?

- Čuli smo se, razgovaramo, imao redovnu i otvorenu komunikaciju. Ne samo sada, tako je osam godina, otkad smo zajedno na vlasti.

* Da li biste smeli na poligraf?

- Uvek! Rekao sam istinu, nemam šta da krijem.

Izdaja nikada nije naša opcija

Socijalisti su u petak obeležili 30 godina postojanja. Sumirajući rezultate, Dačić je naveo da je SPS kroz istoriju pokazao da je državotvorna stranka.

- Patriotizam je bila osnovna ideja vodilja svih ovih godina, kao borba za socijalno pravednije društvo. Mi smo ponosni na sve pozitivne rezultate, ali smo isto tako svesni da je nužno izvući pouke iz svega onoga što nije valjalo. Izdaja za nas nikada nije bila niti će biti opcija. Zato smo i danas spremni da i dalje dajemo veliki doprinos političkoj stabilnosti Srbije i nacionalnom i državnom jedinstvu u borbi za odbranu interesa Srbije i njene budućnosti - naglasio je Dačić.

Foto: Srpki telegraf
ST 18. 7. 2020.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading