Ispovest komandanta prištinske kasarne: Istina o povlačenju Rusa sa Kosova

Autor:

Vesti

10.12.2019

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za odluku Moskve da se povuče sa Kosova odgovornost je na Vojislavu Koštunici i njegovom režimu, smatra Milutin Filipović, pukovnik u penziji, koji je 1999. godine tokom bombardovanja bio komandant Prištinskog garnizona.

RepublikaFoto: ST/D: KADIĆ
Milutin Filipović

U razgovoru za Srpski telegraf sada penzionisani pukovnik otkrio je šta se dešavalo iza kulisa na sastanku srpsko-ruskog rukovodstva, ali i šta je navelo Putina da 2003. donese odluku i povuče ruske trupe iz naše južne pokrajine.

- Tadašnja Rusija bila je u izuzetno teškoj situaciji, međutim, kako je došlo do toga da oni 2003. napuste Kosovo i Metohiju? Putin je obrazložio, ali to je neistražena oblast, pogotovo sa aspekta našeg delovanja. Tu centralnu ulogu ima Vojislav Koštunica - ističe Filipović.

IZA ZATVORENIH VRATA

Podsećajući da su odlukom Putina ruski mirovnjaci 2003. napustili Kosovo, Filipović je ispričao šta je dovelo do toga da Moskva "digne ruke" od Kosova.

BEZ DOGOVORA Predesdnici Rusije i Srbije

- Kad je dolazio Putin i kad je ruska delegacija imala sastanak sa Koštunicom, sve je odatle krenulo... Oficir za vezu mi je pričao šta se dešavalo... Družili se lepo sa ruskim pukovnicima, generalima, pili, veseli, a kad su izašli iz kabineta smrknuta lica, nisu hteli da se pozdrave. Vojislav Koštunica i njegovi saradnici imaju centralno mesto. Rusija nije mogla da nam pomogne kako treba, a drugo, i mi smo ih sprečili. Mi isporučujemo našeg predsednika, a oni treba da budu na našoj strani? Pa kako - pita Filipović.

Rusi su iz kabineta izašli smrknuta lica, nisu hteli da se pozdrave

Kao svedok tadašnjih dešavanja, pukovnik Filipović navodi da je godinama ranije bilo jasno da će na Kosovu biti sukoba. Kaže, prema scenariju nekih zapadnih moćnika, Kosovo je trebalo da se odvoji od Srbije mnogo ranije.

Putinova poseta Kosovu

- Od 16. avgusta 1999. do 7. maja 2000. Vladimir Putin je bio na mestu premijera, dok je Boris Jeljcin bio predsednik Ruske Federacije do 31. decembra 1999. godine
- Od 7. maja 2000. do 7. maja 2008. Putin je obavljao funkciju predsednika Ruske Federacije
- Dan nakon susreta sa američkim predsednikom Džordžom Bušom mlađim u Sloveniji, koji je protekao u prijateljskoj atmosferi, ruski predsednik stigao je u Beograd 17. juna 2001, a sa tadašnjim predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom, Putin je razgovarao o situaciji na Kosovu, jugu Srbije i u Makedoniji, gde su se u tom trenutku odvijali sukobi snaga policije i albanskih paravojnih jedinica
- Putin je iz Beograda otputovao na Kosovo, gde je razgovarao sa međunarodnim zvaničnicima i obišao ruske vojnike u sastavu Kfora
- Iako su u junu 1999. stigle na Kosovo pre NATO trupa i zauzele prištinski aerodrom, ruske snage su se u narednih nekoliko godina smanjivale u obimu, da bi u junu 2003. u potpunosti napustile sastav Kfora
RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Komandanti teritorijalne odbrane bili su Šiptari, smenjivali su se na toj poziciji. Zbog tih šiptarskih komandanata teritorijalne odbrane trebalo je da se digne ustanak tu, pre nego u Hrvatskoj i Sloveniji. To je bilo tako tempirano - otkriva Filipović.

POREMEĆENI PLANOVI

Međutim, dolazak Slobodan Miloševića na vlast poremetio im je planove.

RepublikaFoto: ST/D: KADIĆ
Milutin Filipović

BIOGRAFIJA Milutin Filipović

  • pukovnik u penziji

  • rođen 1948. godine u Prištini

  • kao komandant Prištinskog garnizona, imao zadatak da 1999. dočeka ruske vojnike

  • nagrađen ordenom zasluga za narod i brojnim odlikovanjima

- Milošević im je osujetio plan. Prvi put za komandanta teritorijalne odbrane koji nije bio Šiptar imenovan je general Milovan Bojović. I onda je počela situacija da se sređuje, počeli su Šiptari da napuštaju teritorijalnu odbranu, ostale državne institucije i onda smo mi reorganizovali teritorijalnu odbranu i postavili je u funkciju zaštite integriteta i Srbije i Jugoslavije - svedoči pukovnik Filipović.
Ipak, zapadna vojna Alijansa nije odustajala od svog plana koji se, prema Filipovićevim rečima, može svesti na jednu rečenicu: Slaba Srbija, jaka Jugoslavija, koja će se potom rasparčati.

Englezi vadili organe u lipljanskom zatvoru

O vađenju organa u Žutoj kući Filipović nije znao tada ništa, ali je preko poznanika čuo nagoveštaje strahota.

- Oko vađenja organa i gde su Šiptari direktno učestvovali, zna se da oni nisu bili organizatori. Naprotiv, organizatori su CIA i NATO. Oni su po ulasku na teritoriju KiM odmah podelili zone kao 1941. godine... Oni su u Lipljanu, gde je bio zatvor, napravili svoj zatvor i odatle postoje indicije da je to bilo mesto gde su vadili organe Englezi, da su im pomagali Šiptari. Lipljanski zatvor, to treba proveriti - priča Filipović.

- NATO pakt i uopšte Zapad stoje iza tog plana. Kada vam oni nešto ponude, znajte da oni, dok to izgovaraju, pripremaju već nešto drugo. Nema kraja. Ako mi mislimo da ćemo kad napravimo neki ustupak oni stati, e pa neće. E sad, mi moramo da nađemo mesto u svemu tome i da se branimo - smatra pukovnik.

Osim o ovoj temi, u sutrašnjem izdanju Srpskog telegrafa za 11. decembar možete čitati sve o tome kako iz Prištine pakuju optužnicu protiv Srba u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Saznajte sve o tome u kakvoj je vezi Dragan Đilas sa nedavno uhapšenim narko-dilerom, kao i ko je sekretarica koja je iznosila državne tajne iz Krušika, kakve to udare na Srbiju najavljuje predsednik Aleksandar Vučić i detalje o ubistvu Srbina u Bratislavi. O svim ovim temama možete čitati i na portalu Republika.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading