Mali Tramp pravi novi Dejton za Kosovo

Autor:

Vesti

13.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni zadatak koji je šef Bele kuće dao Ričardu Grenelu, ili malom Trampu, kako još zovu specijalnog predstavnika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, jeste da preuzme vodeću ulogu i razgovorima i obe strane dovede da pregovarački sto.

Novi Dejtonski sporazum na pomolu

- Ali ne za briselski, već za američki pregovarački sto. Trampova administracija želi da organizuje konferenciju poput one u Dejtonu. U njihovoj organizaciji i na njihovom terenu postigao bi se konačan dogovor kojim bi se konačno razmrsio kosovski čvor. Stoga je Grenel i pre zvaničnog imenovanja u Vašingtonu dolazio u Prištinu i Beograd. Reč je o iskusnom diplomati koji sada preuzima štafetnu palicu u vođenje pregovora, koji, po Trampovoj želji, moraju da se ubrzaju - ističe izvor Srpskog telegrafa upućen u diplomatska dešavanja.

Prema ovim navodima, upravo je tu ključ imenovanja ambasadora Grenela za Trampovog specijalca.

- Situacija se neće rešiti preko noći niti će se čarobnim štapićem promeniti stavovi velikih sila poput Amerike. Novi Dejton sigurno neće biti organizovan u narednih nekoliko meseci, ali je izvesno da svi potezi Vašingtona idu u tom pravcu kako bi se već naredne godine sve krunisalo sporazumom. Podsetiću vas da je i Tramp u pismima Vučiću i Tačiju upravo naglasio spremnost da bude domaćin srpskim i albanskim političkim predstavnicima u Americi. Grenel sada radi na realizaciji ove Trampove želje - objašnjavaju obavešteni sagovornici Srpskog telegrafa.

Dodaju da je zbog toga Metju Palmer, koji je dosad bio ključni operativac Stejt departmenta za kosovsku priču, skrajnut i zbog čega je njegova poseta Beogradu i Prištini otkazana u poslednjem trenutku.

- Srbija je svoju poziciju otvoreno predstavila u Vašingtonu, na isti način kao što je to predočeno Moskvi, Berlinu, Pekingu, Parizu ili Ankari. Beograd traži kompromis, rešenje koje ne podrazumeva da samo jedna strana bude gubitnik, već i da i Srbi i Albanci ponešto dobiju i ponešto izgube. Postoji razumevanje za našu poziciju i sada je ključ cele priče u pritisku na Prištinu. Ono što Stejt department i ljudi iz tog okruženja nisu hteli da urade završiće Grenel - tvrde naši diplomatski izvori.

Zašto je američki predsednik poslao baš Ričarda Grenela da rešava problem Kosova?

Šta će Tramp dobiti rešenjem pitanja južne srpske pokrajine?

Na koji način Holbrukova diplomatija koja je dovela do Dejtonskog sporazuma podseća na novi kurs Amera u međunarodnoj politici po pitanju Kosova?

Koja je uloga malog Trampa u ovoj diplomatskoj operaciji?

Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja iz sveta politike, zabave i sporta čitajte u Srpskom telegrafu i na portalu Republika!

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 14. oktobar 2019.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Predrag

13.10.2019 19:17

Nema od toga ništa. Isto tako je nedavno najavljivan i Palmer pa nije potrajao ni mjesec dana. Dok se Rusija ne uključi u priču, nema od toga ništa.