PUTIN: Hrvati, šaljemo migove Srbiji

Autor:

Vesti

13.09.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović putuje u Moskvu sredinom oktobra da bi po nalogu svojih NATO starešina prenela šefu Kremlja Vladimiru Putinu sledeću poruku: Ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će NATO naoružati Hrvatsku, Albaniju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin: Njet za ucene!

Njen odlazak u Moskvu, ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa, nije nimalo slučajan jer je poznato da je kao pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju radila od 2011. do 2015. godine, a interese Alijanse nastavila je da promoviše i sa mesta predsednice Hrvatske.

- Iako se šefica sa Pantovčaka ponadala da će kao glavnu temu razgovora uspeti da nametne pitanje srpsko-ruske vojne saradnje, migove i naoružanje koje u Srbiju stižu do kraja godine, što je trn u oku NATO, prvi čovek Kremlja će je bez svake sumnje "oladiti" i ubuduće pojačati vojnu saradnju sa Beogradom. Ne da će poslati migove već će Srbiji poslati dodatno naoružanje - saglasni su stručnjaci sagovornici Srpskog telegrafa.

Putin će oduvati hrvatsku predsednicu, vojna saradnja Rusije i Srbije će se nastaviti, Dragomir Anđelković, analitičar

OPIPAVANE PULSA

Pošto na drugačiji način NATO nije mogao da dođe do informacija kakva je dugoročna strategija Rusije na Balkanu, prema mišljenju Dušana Prorokovića iz Centra za strateške alternative, Kolinda Grabar Kitarović stavljena je u poziciju opipavanja pulsa Moskvi i procene kako će se dalje Kremlj ponašati na Balkanu i u kom smeru će ići rusko-srpski odnosi.

Ruski avioni MiG-29 i Su-27 su sigurni čuvari svakog neba/Foto: Ilustracija

- Takođe, sasvim je moguće da Kolinda Grabar Kitarović bude osoba koja će preneti određenu poruku Putinu. Na primer, ponuda tipa: Ukoliko Rusija nastavi sa širenjem vojne saradnje sa Srbijom, onda će verovatno i NATO mnogo više investirati u Hrvatsku i Albaniju - smatra Proroković.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf ističe da je suludo da Zapad neku poruku šalje Putinu preko Kolinde.

- Putin će oduvati hrvatsku predsednicu, a Srbi će od Rusa, pored migova, dobiti još naoružanja. Da se razumemo, Hrvatska nije bitan igrač u geopolitičkim igrama i mislim da Hrvati sami pokušavaju da se ubace i da se lažno predstave kao bitan faktor, a Rusi to dobro znaju. Zato će vojna saradnja Rusije i Srbije i ubuduće da se nastavi - navodi Anđelković.

LAŽNI ZNAČAJ

S njim se slaže i vojni analitičar Vlade Radulović, koji dodaje da se Kolindi daje veći značaj nego što ga ima.

- Odnos između Srbije i Rusije je bilateralna stvar i ako Kolinda hoće da se raspita u vezi tog našeg odnosa, bojim se da neće od Putina dobiti neki konkretan odgovor - zaključuje Radulović.

Da Moskvi ni na kraj pameti nije da obustavi isporuke oružja, jasno se vidi iz izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je uveren da će ruski migovi u Srbiju stići do kraja godine. Navodeći da od NATO agresije nemamo nijednu eskadrilu migova-29, Vulin je istakao da Srbija ima potrebu za njima još od 2000. godine.

- Do kraja godine stižu migovi, remontovani, ofarbani - podvukao je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading