Kako smo izazvali rat u Jugoslaviji i ko nam je bio na platnom spisku?

Autor:

Vesti

07.09.2017

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CIA je finansirala raspad Jugoslavije i milionima dolara pomagala ratnu propagandu Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Alije Izetbegovića, tvrdi bivši visoki operativac američke obaveštajne agencije Robert Baer!

Alija Izetbegović radio po diktatu, Franja Tuđmana finansirao Vatikan

- Mada je to delikatno, političari koje je u bivšoj Jugoslaviji plaćala CIA su Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović, mnogi savetnici i članovi Vlade Jugoslavije, a plaćani su bili i srpski generali, novinari, pa čak i pojedine vojne formacije. Jedno vreme plaćen je bio i Radovan Karadžić, ali je prestao uzimati pomoć kada je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u Bosni i da ga je izigrala američka administracija - otkrio je Baer prljavu pozadinu ratnih devedesetih u intervjuu za Veb tribjun.

200 MILIONA DOLARA POTROŠENO SAMO ZA RUŠENJE MILOŠEVIĆA

PAKLENI PLAN

Bivši agent CIA do detalja je objasnio kako je sprovođen američki pakleni plan.

- Stigao sam helikopterom u Sarajevo 12. januara 1991. sa još tri agenta. Zadatak nam je bio da pripazimo na navodne teroriste srpske nacionalnosti koji bi trebalo da napadnu Sarajevo. Dobili smo dosije da grupa pod imenom "Vrhovna Srbija" planira da izvede bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu jer Bosna želi da izađe iz tadašnje Jugoslavije. Takva grupa nikad nije postojala, CIA nas je prevarila - navodi Baer.

Prebačeni su u Sloveniju, gde su počeli da pristižu milioni za pripremu proglašenja njene nezavisnosti, a odatle su se finansirale i razne nevladine organizacije, opozicione stranke i političari koji su raspirivali mržnju.

Foto: youtube.com/University of California Television (UCTV)
Robert Baer, bivši operativac CIA

KEŠ SA SVIH STRANA

Lider radikala Vojislav Šešelj potvrđuje da američki obaveštajci stoje iza raspada Jugoslavije.

- Samo za rušenje Slobodana Miloševića potrošili su minimum 200 miliona dolara. Za izazivanje rata uloženo je mnogo više. Pare nisu stizale samo od CIA, Tuđman je dobijao pomoć i iz Vatikana i od Katoličke crkve, a Izetbegović i od islamskih zemalja. Cilj je bio da se rasturi Jugoslavija, koja je u to vreme bila potencijalno opasna država - po broju stanovnika, vojnoj i ekonomskoj moći, i kao takva nije trebala Zapadu nakon pada SSSR. Sumnjam jedino u Karadžićevu upletenost, to nije tačno - tvrdi Šešelj.

Karadžićev brat Luka takođe demantuje bilo kakvu vezu bivšeg predsednika Republike Srpske i američkih špijuna.

- Životom garantujem da se Radovan nikada ne bi prihvatio takvog nečasnog posla. Šta je on to mogao da uradi za raspad Jugoslavije?! Videlo se tokom rata da je permanentno zastupao interese srpskog naroda, a i da je sarađivao u tom smislu sa Zapadom, nikada ne bi završio u zatvoru. S druge strane, Tuđman i Izetbegović su svakako šurovali s njima jer su Hrvati raspadom Jugoslavije dobili priliku da ostvare svoj istorijski san o samostalnoj državi, a Alija o unitarnoj Bosni - zaključuje Karadžić.

OVAKO JE CIA IZAZVALA SUKOBE

  • 12. januara 1991. Baer sa još trojicom agenata sleće u Sarajevo
  • zadatak im je da pripaze na Srbe "teroriste" koji bi trebalo da napadnu Sarajevo
  • dobili su dosije da grupa "Vrhovna Srbija" planira bombaške napade u Sarajevu jer Bosna želi da izađe iz tadašnje Jugoslavije
  • takva grupa nije postojala, pa napuštaju BiH
  • dve nedelje kasnije pojavljuju se u Sloveniju
  • milione dolara daju političarima, opozicionim liderima i nevladinim organizacijama
  • ratnohuškačku atmosferu širili preko medija koje su punili svojim vestima i izveštajima

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading