Srpski telegraf otkriva: Tajna poruka Vladimira Putina posle koje je Haradinaj povukao specijalce

IZVOR: Republika

sreda, 29. 5. 2019.| 09:55

22

"Odmah povucite snage sa severa Kosova ili ćete osetiti ruski bes". Ovako je glasila tajna poruka ruskog predsednika Vladimira Putina Ramušu Haradinaju i ostalim ekstremistima u Prištini nakon jučerašnjeg brutalnog upada šiptarskih specijalaca u sve četiri srpske opštine na severu Kosova.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U divljačkoj akciji, izvedenoj pod paravanom borbe protiv kriminala, uhapšene su 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti (uglavnom pripadnici kosovske policije), nekoliko ljudi je povređeno, među njima i ruski diplomata (kompletnu hronologiju pogledajte u posebnom tekstu).

Putinovo direktno upozorenje isporučeno je Haradinaju diplomatskim kanalima i umnogome, uz reagovanje pojedinih zapadnih zemalja i čvrstu reakciju Srbije, uticalo je da se tokom dana smiri situacija koja je pretila da u potpunosti izmakne kontroli.

- Pored upada specijalaca na sever Kosova i brutalnog privođenja Srba, uz korišćenje dugih cevi i besomučnu pucnjavu, Putina je šokirala informacija da je kosovska policija napala i pretukla i ruskog diplomatu, pripadnika Unmika. Usledila je brza reakcija koju u Prištini nisu očekivali - otkriva sagovornik našeg lista iz diplomatskih krugova u Beogradu i dodaje da je ruski predsednik poručio i da njihove službe imaju imena svih koji su učestvovali u divljačkoj akciji, tako da niko neće proći nekažnjeno.

Tanjug/AP
Vladimir Putin

Uz Putina, koji je reagovao tajnim kanalima, oglasili su se u oštrom tonu i drugi ruski zvaničnici javnim osudama akcije Prištine. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da zvanična Moskva smatra upad kosovskih specijalnih snaga novom provokacijom s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću.

Konstantin Kosačov, prvi čovek Međunarodnog komiteta ruske dume, rekao je da Moskva zahteva da svi koji su bili deo nezakonite akcije snose posledice i budu strogo kažnjeni.

Reagovao i ambasador Čepurin

youtube.com/Miroslav Antelj
Aleksandar Čepurin

- Upad kosovskih specijalaca u delove severa KiM koje naseljavaju Srbi je krajnje opasan i kosi se sa svim postojećim dogovorima - navodi se u njegovom saopštenju.

Da se Rusija ozbiljno uključila u ovaj problem, svedoče i reči koje je juče izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Sada se jedna velika sila, Rusija, uključila u to, i to zbog svog građanina, ali i svih drugih stvari. Mnoge će se time opcije otvarati i nemali deo stvari promeniti, koje mogu biti dobre za nas, ali i mogu da otvore brojne opasnosti po nas - naveo je Vučić.

Stanković: Prešli su granicu

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe za Srpski telegraf da je reakcija ruske države ozbiljna i primerena situaciji.

- Rusija neće tolerisati divljanje Albanaca i mučenje i ponižavanje svojih građana u međunarodnim misijama. Drugo, varvarizam albanskih naoružanih hordi zla dodatno će podstaći Rusiju da uloži uticaj na stopiranje bilo kakvog daljeg oblika legitimizacije kosovske lažne države u međunarodnim okvirima. Treće, Putin kao kredibilan svetski lider zna šta treba da učini ne bi li dokazao kosovskim teroristima prerušenim u političare kako Rusija tretira one koji ugroze njene građane. Mislim da su Šiptari jako blizu da pređu tu granicu ili su je već prešli - naglasio je Stanković.

Politikolog Jelena Vukoičić ističe da je podrška Rusije Srbiji očigledna i od nemerljivog značaja.

- Primeri Sirije i Ukrajine, recimo, pokazuje da su oni velika, moćna sila s kojom niko ne može da se igra - zaključuje ona.

Ruski diplomata povređen i uhapšen

Ruski diplomata koji službuje u okviru Unmika Mihail Krasnoščenko povređen je prilikom intervencije albanskih specijalaca, a potom je i uhapšen.

- Pretukli su ga i priveli kako bi se, najverovatnije, dodvorili onima koji su celu akciju odobrili - objasnio je juče predsednik Vučić.

Krasnoščenko je nešto kasnije pušten i prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde su mu konstatovane ozbiljne povrede.

Mlaka reakcija EU, bruka od saopštenja Kfora

Tanjug/AP
Kfor

Povodom operacije hapšenja Srba na severu Kosova portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je da operacije kosovske policije moraju da budu u skladu sa zakonom.

- Pridržavanje vladavine prava, uključujući i pretpostavku nevinosti, ono je za šta se EU snažno zalaže. Policijske operacije moraju da donesu poverenje u zakon u svim zajednicama. One moraju da jačaju, a ne da slabe napore u cilju normalizacije - izjavila je Kocijančićeva.

Kfor je reagovao sramnim saopštenjem u kom je naveo da se ne meša u policijske akcije u obračunu s kriminalom i da im je akcija najavljena.

Čović: Pažljivo su birali dan

Tanjug/AP
Nebojša Čović

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, smatra da se upad jedinica ROSU mogao očekivati i da ovo nije prvi put.

- Mislim da se primenjuje slična tehnologija, samo što se biraju određeni termini. Sada je izabran termin, dan nakon obraćanja predsednika Srbije u Skupštini. Mi ne znamo koja su lica uhapšena, a kada vidimo za šta se sumnjiče, može da se diskutuje na temu borbe protiv kriminala - kaže Čović.

On dodaje da nedvosmislen način na koji se izvodi akcija.

- Tolika brutalnost, tolika teatralnost, ogromne snage koje predstavljaju prekomernu upotrebu sile imaju nešto drugo za cilj. To je da pokažu da Haradinaj, Tači i Veselji kontrolišu kompletno Kosovo i Metohiju, da tom ogromnom silom izazovu uznemirenost kod Srba - istakao je Čović.

Hronologija upada na sever

5.45 Zvuci sirena odjeknuli severnim delom Kosovske Mitrovice. Tada je i počeo upad šiptarskih specijalaca na sever Kosova, iz tri pravca. Do zuba naoružani specijalci krenuli su u Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Čuli su se i pucnji, a Srbi su masovno izašli na ulice

6.10 Medijima objavljuju da je cilj akcije hapšenje srpskih pripadnika kosovskih policijskih snaga

7.10 Predsednik Vučić izdao naređenje i proglasio stanje pune borbene gotovosti svih jedinica Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP Srbije

7.30 Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je da je cilj akcije ROSU zastrašivanje i izazivanje panike među Srbima na KiM

7.45 Narod se masovno okupio na ulicama Severne Mitrovice

7.50 Vučić pokreće intenzivne diplomatske aktivnosti

8.35 ROSU uhapsila 13 Srba i Bošnjaka, kasnije se brojka popela na 23, među kojima je najviše policajaca

8.35 Srbi kod Zubinog Potoka podigli improvizovane barikade

8.40 Specijalci napadaju Srbe na ulasku u Zubin Potok, zatim pokušavaju da uđu u to mesto i probiju živi zid

8.40 Funkcioneri i članovi Srpske liste koji su bili u Beogradu zbog sednice parlamenta o KiM uputili se hitno ka Kosovu

9.10 ROSU šok-bombama probija barikadu u srpskom selu Zupce kod Zubinog Potoka, sve vreme pucajući. Srbi su prestravljeni, deca zatvorena u kućama. Pripadnici ROSU peške obilaze selo

9.15 Počinje sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

9.30 Ranjeno dvoje Srba u pucnjavi u Zubinom Potoku, ROSU srpske barikade razbija šok-bombama, ispaljeno 200 metaka

10.27 U kasarni Vojske Srbije u Kraljevu primećena aktivnost oklopnih vozila

10.30 Vučić ističe da posedujemo dokaze da su jedinice ROSU pucale na Srbe u Zubinom Potoku

10.40 Obraćanje predsednika Vučića u Skupštini Srbije poslanicima i građanima

11.50 Ranjeni u Zubinom Potoku dovezeni u bolnicu u Mitrovici

12.00 ROSU se povukla iz Zubinog Potoka

12.20 Prvo reagovanje sa zapada

12.55 Predsednik Vučić potvrdio: "Povlače se specijalne snage sa severa Kosova"

13.15 Misija UN na Kosovu saopštila da se ruski državljanin kojeg su privele kosovske specijalne policijske snage tokom jutrošnje operacije nalazi u bolnici.

14.05 Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio za sredu u podne protest Srba sa KiM u Kosovskoj Mitrovici

14.25 Mig-29 Vojske Srbije u niskom letu nadleteo Novi Pazar u pravcu Kopnene zone bezbednosti

15.55 Kosovska policija saopštila je da je uhapšeno i suspendovano 19 policajaca i da su silom uklonili barikade i pretresli kuće

15.33 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je, prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, danas na KiM uhapšeno 28 ljudi, od čega 19 policajaca i devet građana.

Poslanici usvojili Vučićev izveštaj

Tanjug/T. VALIČ
Skupština Srbije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče po podne izveštaj predsednika Srbije o planu državnih organa za Kosovo i Metohiju posle iscrpne rasprave koja je trajala ukupno dva dana (13 časova). Za izveštaj je glasalo 145 poslanika, protiv su bila četiri, dok je 13 poslanika bilo uzdržano.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

Tanjug
Marko Đurić

Srbe i Bošnjake prebijaju, vezuju i odvode kao stoku, dok Priština u okviru navodne akcije borbe protiv korupcije osumnjičenim Albancima šalje pozive da se jave na razgovor u policiju. To su učinili uz saglasnost dela međunarodne zajednice i veliku sramotu Kvinte iako smo danima upozoravali da se priprema ovakav scenario i masovna hapšenja Srba. Velika je sramota što nema reakcije Kvinte.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nebojša Krstić

Mislim da je to deo plana u kojem predstavnici Prištine sanjaju taj san da osvoje taj deo teritorije, za koju tvrde da je njihova, i to je deo plana u kojem mi pokušavamo da sačuvamo svoje interese i pronađemo mirno rešenje. Najlakše je zveckati oružjem i donositi nepromišljene poteze, a najteže sprovesti diplomatsku aktivnost kojom bi se objasnilo stranim državnicima šta se dešava.

Branko Radun, politički analitičar

Tanjug/AP
Branko Radun

Ovo je deo šire kampanje pritiska na Srbiju i ne dolazi samo iz Prištine već i sa zapada - da Srbija prihvati takozvano nezavisno Kosovo. Albanci žele da na ovaj način promene stanje na terenu, a ova akcija je ozbiljna provokacija, koja može eskalirati u sukob i teško možemo očekivati da se ubrzo sedne za sto i nastave pregovori

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave

Tanjug/T. VALIČ
Branko Ružić

Jasno je i indikativno da se radi o provokaciji nakon iskrenog i briljantnog govora predsednika Vučića u parlamentu. Radi se frustraciji političkog establišmenta u Prištini koji ne razume duh vremena i nisu svesni šta čine kao što su učinili i uvođenjem anticivilizacijskih taksi. Moramo da pokažemo smirenost, ali i odlučnost.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM

Tanjug
Milovan Drecun

Ova brutalna upotreba sile zapravo provocira, pokazuje želju Albanaca da se izazovu teži sukobi sa srpskim narodom na severu KiM i da se isprovocira oružana reakcija Srbije ne bi li se onda prebacila odgovornost za to što nema nastavka dijaloga na Srbiju i stvorili uslovi opravdanja za proglašenje ujedinjenja Kosova i Albanije.

Predrag Marković, istoričar

Tanjug/D. GOLL
Predrag Marković

Jasno je da je pozicija Srba krhka i da je država nemoćna, odnosno da je jako teško zaštiti Srbe. Sada možemo samo da kukamo ili da apelujemo na velike sile da obuzdaju Prištinu, a pitanje je šta oni mogu da urade jer šta god da kažu, prištinske vlasti će to ignorisati, kao što su činile i za takse

Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 29. maj 2019.

Dačić: Situacija nerešena, po 94 zemlje na obe strane
Dačić: Situacija nerešena, po 94 zemlje na obe strane
0
Rešena misterija! Evo zbog čega SVEŠTENICI NOSE BRADU
Rešena misterija! Evo zbog čega SVEŠTENICI NOSE BRADU
0

KOMENTARI 22

Andjela28. maj 2019. u 21:24

Nas ce uvek Rusija podrzati, posebno kada je rec o KiM

7 2 Odgovori

Anka28. maj 2019. u 22:43

Podrška Rusije nam je veoma značajna .

6 2 Odgovori

milos28. maj 2019. u 22:58

Putin je zakon za Siptare.

6 1 Odgovori

Kosta28. maj 2019. u 23:07

Morao je neko da lupi šakom o sto.

6 1 Odgovori

Petra28. maj 2019. u 22:55

To bre Putine SNAGO NASA!

5 1 Odgovori

vidi sve komentare
Mustafa prihvatio: Kurti mandatar
Mustafa prihvatio: Kurti mandatar
0
Sumiranje posete Francuskoj: Evo kako je Vučić demolirao Tačija
Sumiranje posete Francuskoj: Evo kako je Vučić demolirao Tačija
9
Samo u Srpskom telegrafu: Detalji Putinovog plana za Kosovo
Samo u Srpskom telegrafu: Detalji Putinovog plana za Kosovo
1
Šiptari: Amerika napravila tajni dil sa Srbijom! Pompeo preneo Vučiću ključnu poruku od Trampa
Šiptari: Amerika napravila tajni dil sa Srbijom! Pompeo preneo Vučiću ključnu poruku od Trampa
27
SRBIJI VETAR U LEĐA IZ SAD: Tramp podržao Vučićevu uniju, spremio milijarde dolara pomoći!
0

SRBIJI VETAR U LEĐA IZ SAD: Tramp podržao Vučićevu uniju, spremio milijarde dolara pomoći!

BRUKA! Đaci u Srbiji nemaju osnovna znanja o nacionalnoj istoriji: Mešaju kraljeve, ne znaju ko su Draža i Tito
0
BRUKA! Đaci u Srbiji nemaju osnovna znanja o nacionalnoj istoriji: Mešaju kraljeve, ne znaju ko su Draža i Tito
UPOZNAJTE MARLEN DITRIH IZ SUBOTICE: Često me pitaju gde mi je Hitler
0
UPOZNAJTE MARLEN DITRIH IZ SUBOTICE: Često me pitaju gde mi je Hitler
Na Kosovu mogući novi izbori?!
Srbija

Na Kosovu mogući novi izbori?!

Tanjug

 - petak, 15. 11. 2019. u 19:19 0

Ulazak koalicije Inicijative i Alijanse za novo Kosovo u kosovski parlament i smanjenje broja poslanika dvema vodećim stranakama - Pokretu...

Život na visokoj nozi: Jeremić se opet bahati, sad je skoknuo do Čikaga
Srbija

Život na visokoj nozi: Jeremić se opet bahati, sad je skoknuo do Čikaga

alo.rs, Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 18:43 8

Svima je poznato kako čelnici opozicije više vremena provode u inostranstvu nego u Srbiji, odakle redovno obaveštavaju javnost kako...

Meteorolozi detaljno proučili vremenske prilike: Evo kakva nas zima čeka, biće iznenađenja
Društvo

Meteorolozi detaljno proučili vremenske prilike: Evo kakva nas zima čeka, biće iznenađenja

Informer, Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 18:32 0

Prema njihovim rečima, ove zime pašće drastično manje snega nego prošle godine. Prve pahulje u višim krajevima zemlje očekuju se oko...

(VIDEO) Istina o Slobinoj smrti u Hagu: Toma Fila otkrio da li je tribunal ubio Miloševića
Srbija

(VIDEO) Istina o Slobinoj smrti u Hagu: Toma Fila otkrio da li je tribunal ubio Miloševića

Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 18:13 0

Hag je iznurio Slobodana Miloševića i bivši predsednik SRJ umro je od posledica srčanog udara! Sve teorije o tome da je Milošević...

Dovitljive domaćice uspevaju da uštede: Evo koliko prosečnog Srbina košta obeležavanje krsne slave!
Društvo

Dovitljive domaćice uspevaju da uštede: Evo koliko prosečnog Srbina košta obeležavanje krsne slave!

blic.rs, Republika

 - petak, 15. 11. 2019. u 17:42 0

U Srbiji se poštuje običaj obeležavanja krsne slave i domaćini ne žale novca da je pripreme na način za koji smatraju da je ispravan.

(VIDEO) Neću ja tamo, tamo će mene zaklati, vikala je zaposednuta devojka dok se molila u manastiru Ostrog
(VIDEO) "Neću ja tamo, tamo će mene zaklati", vikala je zaposednuta devojka dok se molila u manastiru Ostrog
0

Računa se, kao da je sveti Vasilije živ, u stvari, veruje se da njegov duh obitava u manastiru, a...

Žalosna ispovest devojčice: Mesecima trpela torturu, otac je pipkao i terao u nadnicu
Žalosna ispovest devojčice: Mesecima trpela torturu, otac je pipkao i terao u nadnicu
0

Devojčica (14) iz Glušica u okolini Bogatića, prijavila je danas svog oca i brata zbog...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 16. 11. 2019.