EKSKLUZIVNO! Šok za NATO: Putin objavio spisak špijuna u Srbiji!

Autor: M. R. ILIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

18.12.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu otkriven je spisak agenata albanske tajne službe (SHISH) koji vršljaju po Srbiji pod paravanom diplomatskih i poslovnih aktivnosti.

Vladimir Putin

Ugledni britanski list Indipendent, u vlasništvu ruskog oligarha Aleksandra Lebedeva, bliskog Vladimiru Putinu (pogledajte okvir), objavio je spisak glavnih agenata albanske službe koji su operativno delovali u nekoliko zemalja, među kojima je i naša, i tamo pleli obaveštajnu mrežu agenata.

Nakon ovog otkrića, NATO je podigao uzbunu najvišeg stepena ne samo zato što su agenti morali hitno da budu povučeni sa terena već i zbog straha da je njihova špijunska mreža provaljena i u drugim delovima sveta.

Edi Rama

RAMA PEGLAO

Stvar je pokušao nekako da ispegla albanski premijer Edi Rama, glavni američki čovek u regionu, koji je obećao da će krivci za curenje informacija biti najstrože kažnjeni.

Zapisi Indipendenta sadrže imena i nacionalne brojeve identifikacionih kartica agenata ŠIŠ, koji deluju unutar Albanije i u inostranstvu, uključujući i dvojicu na osetljivim pozicijama u sedištu NATO u Briselu. Tabele otkrivaju imena, pozicije, plate, troškove, adrese stanovanja, tablice vozila, lokacije kancelarija, brojeve ličnih karata i pasoša, kao i podatke o članovima porodica najmanje osam tajnih albanskih operativaca visokog ranga, od kojih neki rade pod diplomatskim pokroviteljstvom, i to u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji.

 

Agenti ŠIŠ u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji

1. Ferdinand Nuku
2. Kujtim Prifti
3. Robert Tuci
4. Nestor Babameto
5. Astrit Kinani
6. Nevzat Šehu
7. Tonin Prendi
8. Bardok Gega
9. Hazbi Brahja
RepublikaFoto: pixabay.com

U NATO je procenjeno da ovi podaci direktno ugrožavaju bezbednost Alijanse, pa je zbog toga pokrenuta opsežna istraga. S druge strane, nakon teksta u Indipendentu oglasio se Džemal Đunksi, prvi čovek komisije za nacionalnu bezbednost Albanije, dok je bivši premijer te zemlje Sali Beriša kratko rekao: "Superskandal."

Činjenice o albanskoj službi ŠIŠ

* najjača albanska obaveštajna služba, direktno podređena Ediju Rami
* deluje na isti način kao ozloglašeni Sigurimi u vreme Envera Hodže
* ima pet organizacionih struktura: operativnu, spoljnoobaveštajnu, kontraobaveštajnu, sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i antiterorističku jedinicu

Jedan od bivših agenata američke obaveštajne agencije CIA, kojeg citira britanski list, ocenio je da je curenje podataka katastrofa:

- Možete budžet službe da objavite na internetu. Ali da stavite imena i ostale detalje o agentima, pa to je ludilo

Bivši obaveštajac Božidar Spasić za Srpski telegraf potvrđuje da albanska tajna služba ŠIŠ ima agente u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Komandna struktura ŠIŠ u Albaniji (takođe otkrio IndIpendent)

1. Mevlut Matraku, direktor
2. Refail Milo, direktor administracije
3. Kerim Dede, direktor bezbednosti
4. Agim Karaliju, Tirana
5. Ilir Tafa, Drač
6. Eltjon Nikola, Fjer
7. V. E., Elbasan *
8. R. S., Saranda *
9. Astrit Alija, Debar
10. Ismail Saliju, Valona
11. Dževdet Zeko, Đirokastra

 

- Dok vi i ja razgovaramo, u ovom momentu, na desetine agenata ŠIŠ deluje u Beogradu, mahom u vidu poslovnih ljudi. Oni šalju ljude iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da vide šta se događa, gde su pokreti naših policijskih snaga... Sad su posebno aktivni vezano za ovu buru oko Kosova. Naročito ih zanima i koliko je čvrsta vlast predsednika Vučića - objašnjava Spasić.

ŠIRE PIPKE

Prema rečima potpukovnika KOS u penziji Ljubana Karana, jačina obaveštajne službe Albanije daleko prevazilazi ekonomske mogućnosti te zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Veza Lebedeva i Putina

* Aleksandar Lebedev je ruski oligarh, čije se bogatstvo procenjuje na više od dve milijarde dolara
* vlasnik listova Indipendent, Ivning standard i Novaja gazeta
* u sovjetsko vreme radio u Londonu kao diplomata, a zapravo bio agent KGB, službu napustio 1991.
* došao u sukob s Putinom posle pisanja o ljubavnoj vezi najmoćnijeg čoveka Rusije sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom
* živi na relaciji Britanija-Amerika
* zapadni mediji spekulišu da je njegov i Putinov sukob isfingiran i da je on u stvari sve vreme Putinov igrač i da mediji u vlasništvu Lebedeva objavljuju informacije koje odgovaraju ruskom predsedniku

- To znači da je Albanija država koja ima teritorijalne pretenzije prema drugim državama i uglavnom je obaveštajno orijentisana na teritoriju koju planira na neki način dugoročno da zauzme. Zato najviše deluju u Srbiji i Makedoniji. Izučavaju agenturu na tim teritorijama, a aktivnosti im nisu samo obaveštajne već i subverzivne. Sigurno da imaju neke tajne baze i da se bave ilegalnom trgovinom oružjem - zaključuje Karan.

Srpski telegraf poslao je pitanja albanskoj ambasadi u Beogradu tražeći komentar o spisku agenata koji je objavio Indipendent, ali odgovor nismo dobili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Milko

18.12.2018 10:39

Svesni smo mi da je Srbija meta mnogih zapadnih službi i moramo se nositi sa tom činjenicom.

zarkokoric78

18.12.2018 10:43

Dubok naklon za otrkivanje spiska, a ta g.... proterati momentalno.

Dehan

18.12.2018 11:22

Svaka cast za spisak

Dehan

18.12.2018 11:22

Srbija je mnogima trn u oku