Evropa se cepa na dva dela

Autor: J. JELOVAC - M. R. ILIĆ

Vesti

04.08.2017

07:39 >> 08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladnoratovski sukob između Amerike i Rusije podelio je Evropu na dva dela! Epilog plana koji sprovodi Vašington je podela Starog kontinenta na zonu američkog uticaja, a kontratežu "Trampovoj Evropi" predstavlja grupa zemalja koja je stala uz osovinu Angela Merkel - Emanuel Makron.

Foto: youtube.com/Edo 777
Naša zemlja neće imati ni političke ni ekonomske dileme kojem taboru da se priključi

Konačan rascep, koji je bukvalno formalizovao ovu podelu, usledio je nakon američkog pooštravanja sankcija Rusiji, od kojih će, realno, najveću ekonomsku štetu pretrpeti evropske države. Prema ocenama uglednih zapadnih analitičara, pukotina duž Evrope samo će se produbljivati, a u jedan od dva tabora moraće da se svrstaju sve zemlje, pa i Srbija.

GRČKA BILA PRVI TEST

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin igra u pobedničkom timu

Kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, u ovoj podeli karata Srbija će definitivno igrati u timu Merkelove, pa time posredno i Vladimira Putina.

Da Stejt department ima za cilj da vodi evropsku politiku, pre svega pokazuje i naprasna zainteresovanost američke administracije za okupljanje i bližu saradnju proameričkih i pronatovskih država u Evropi. Nije prošlo ni mesec dana otkako je Tramp u Varšavi učestvovao na samitu hrvatsko-poljske inicijative Tri mora, koja povezuje 12 država EU iz većinom iz zone uticaja Vašingtona, a njegov potpredsednik Majk Pens krenuo je u turu po obodnim državama, među kojima se našla i najnovija članica NATO Crna Gora, koja je bila formalni inicijator skupa Jadranske povelje.

- Podele u Evropi postoje i sve su očiglednije. Prvi test bio je dužnička kriza i Grčka, a onda se sve ozbiljno zakuvalo izbegličkom krizom, gde je sa jedne strane bila Nemačka, a sa druge one zemlje bliske Americi koje su pokazale gotovo rasistički pristup u rešavanju ovog problema. Finalni ispit su pooštrene sankcije Rusiji - ocenjuje spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

UGROŽENA BUDUĆNOST

Naš sagovornik dodaje da je Merkelova jedva "progutala" i prvu turu sankcija, a da joj druga tek zadaje glavobolju.

 

- Sankcije ugrožavaju budućnost Severnog toka 2, za koji je Nemačka vitalno zainteresovana. Poljska je, međutim, usled rusofobije odlučila da stane čvrsto uz Ameriku, kao i zemlje Baltika. Srbija, sudeći prema izraženim simpatijama, ide u tabor Merkelove - mišljenja je Jakšić.
Merkelova i Makron pokušavaju da spreče umiranje EU zbog sankcija, navodi bivši novinar Rojtersa Jakša Šćekić.

- Nemačka i Francuska imaju za cilj da sačuvaju Evropu, a Amerikanci hoće opet da budu igrači u Evropi i to pokušavaju okupljanjem snaga sa oboda EU. Pariz i Berlin će sad odlučivati kako će Evropa da se razvija, a Srbija jasno ide ka onoj Evropi koju predvodi nemačka kancelarka - zaključuje Šćekić.

BROJKE
Francuska Nemačka
67.063.000 stanovnika 81.197.500 stanovnika

Junker: EU u dobroj formi

Nove američke sankcije Rusiji uzete su u obzir, ali je EU spremna da reaguje u roku od nekoliko dana ako primenjene mere budu naškodile njenim ekonomskim interesima, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

On se dotakao i zapadnog Balkana:

- Nisam za to da se zapadni Balkan uskoro pridruži EU, ali ako im oduzmemo evropsku perspektivu, imaćemo ponovo iskustvo kakvo smo imali devedesetih. Iz tog je razloga stabilnost sastava EU preduslov da Balkan ne bude ponovo u ratu. Nadam se da je Tramp to razumeo - rekao je Junker, poručivši američkom predsedniku da mu je već objasnio da ne treba da priželjkuje da i drugi Evropljani krenu stopama Britanaca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading