Vučić o Kosovu: Ne znam gde je granica, znam šta piše na papiru, ali kad odem tamo sačeka me nešto drugo...

Autor: Republika

Vesti

31.10.2018

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se, po pitanju Kosova, iznose različite ideje i da je, na bezbroj mesta, sam govorio o raznim kompromisima i da Srbija mora nešto da izgubi da bi nešto dobila.

Foto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Kako je rekao, on, međutim, danas ne zna gde je granica.

- Na jednu moju reč, koja je bila normalna, da treba da uspostavimo granicu, pošto ne znam gde je danas granica, mnogi su reagovali. Znam ja šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo čeka me druga granica koju su postavili oni koji su vladali pre nas 2011. godine. Kosovo je samoproglasilo svoju nezavisnost 2008., a 2010. smo svojim užasnim potezima doprineli presudi Međunarodnog suda pravde, koja je na štetu naših interesa - objasnio je on.

Kako je kazao, svo vreme traži kompromis koji bi bio mučan za obe strane, ali da obe budu zadovoljne.

- Nisam iznosio detalje o svom predlogu za rešenje kosovskog pitanja, jer nema ništa što bi neko prihvatio. O detaljima neću da govorim dok nešto nemamo u rukama.

- Ja sam dobio poruku od Lavrova. To je apsolutno netačno. Mi smo mnogo daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja, i zato sam veoma zabrinut zbog pretnji o vojci, članstvom u Interpolu, ograničenju dijaloga... - rekao je Vučić.

Kako je kazao, to su stvari koje ga veoma brinu.

- Koliko sam srećan kad vidim da neke dobre stvari radimo, od zdravstva, preko drugih oblasti, toliko me ove druge stvari, poput ovih sa Prištinom, vrate u surove realnosti - kazao je Vučić.

Rekao je i da će se u Parizu 11. novembra sastati sa raznim evropskim liderima, kao i sa kosovskom predsednikom Hašimom Tačijem ako zahteva za to bude bilo, ali u prisustvu Evropljana, i ako predstavnici Prištine to budu hteli.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

- Sastaću se sa Tačijem, jer je bolje da razgovaramo, nego da se dešavaju svakojaka čuda koja se dešavaju - kazao je on.

Međutim, kaže, nerealno je očekivati da će taj dan biti ključan dan za rešavanje kosovskog pitanja.

- Tamo će biti svi oni koji su zainteresovani za to pitanje. Svi imaju svoje interese i svoju agendu po našem pitanju, i sada neće pustiti da sve to prođe bez njih. „Iz njihovog ugla gledano, nišu nas džabe bombardovali, proglašavali nezavisnost 2008. godine, a sada da piste da se sve desi bez njih. Niko nije naivan da u to poveruje - kazao je srpski predsednik.

Međutim, kako je istakao, rešenja nema bez dogovora Srba i Albanaca.

- Čak i da se drugi da se sklone, nije moguće doći do rešenja ako nema nekog dogovora između Srba i Albanaca, kao osnove.

Kazao je i da smatra da "narod nema bilo šta pametno da čuje od naših političkih protivnika". Na pitanje o najavama opozicije da neće izaći na predstojeće lokalne izbore u četiri opštine, on je rekao neka rade šta hoće.

- Neće da izađu na izbore? Evio, sad ću da vam kažem: zašto su im u Lučanima izbori ispravni, a u ostale tri opštine nisu? Tamo bi dobili 30 odsto, a na drugim mestima nemaju koga da kandiduju. Meni je svejedno da li će da učestvuju ili ne, baš me briga. Mi ćemo ljudima pokazati šta smo uradili - rekao je Vučić danas, na otvaranju Centra za "iks nož" u Kliničkom centru Srbije, prenosi blic.rs.

Kako je kazao, "biće neizvesno".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Tanja

31.10.2018 11:08

Samo se nastavi boriti kao i do sada i svih ovih godina, i nadamo se nekom rezultatu svega toga.

Crepajac

31.10.2018 11:15

Srbija nikad neće odustati od borbe da sačuva ono što je nase.

David

31.10.2018 11:23

Politika dvostrukih aršina mora da prestane, zaslužili smo!

Dane

31.10.2018 11:26

Samo se nastavi boriti kao i do sada i svih ovih godina, i nadamo se nekom rezultatu svega toga.