"Nastavak Turskog toka velika šansa za Srbiju i region"

Autor: Republika

Vesti

26.10.2018

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je danas na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom o ključnim apektima energetske bezbednosti Srbije i Mađarske.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

- Razgovarali smo pre svega o sigurnosti snabedavanja pre svega gasom. Sijarto me je informisao da je Mađarska zainteresovana za razvoj ovog velikog gasnog projekta i da ima želju da zajedno sa Srbijom radi na iznalaženju najboljih rešenja - rekao je Antić.

Sagovornici su se dogovorili da se ponovo sastanu sredinom juna u Beogradu i da kako je naveo Antić, razgovaraju o svim ključnim aspektima tog projekta.

- Sprovedeni market test sa neobavezujućim zakupima kapaciteta pokazuje da postoji potreba za dodatnom gasnom infrastrukturom, posebno iz pravca Bugarske prema Mađarskoj. Imamo zajedničke interese i zajedničke ciljeve i nastavićemo razgovore tokom susreta sredinom juna u Beogradu - najavio je Antić. Antić se u Sank Peterburgu sastao i sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom sa kojim je takođe razgovarao o ključnim gasnim projetima u regionu, a kako je rekao, Novak ga je informisao o ključnim projektima u regionu kao i o projektu Turski tok i mogućnosti da jedna nit iz tog projekta ide preko Bugarske i Srbije prema Mađarskoj i centralno-evrpskim gasnim skladištima.

On je istakao da Srbija ima veliki interes da postane tranzitna zemlja kada je gas u pitanju, jer bi time povećala svoju energetsku bezbednost, sigurnost snabedavanja gasom kao i prihode, a ostvarila bi i mogućnost za dalji razvoj svog gasnog tržišta. Tokom susreta Antića sa Sijartom zajednički je ocenjeno da postoje isti ciljevi po pitanju energetske bezbednosti u regionu, sa posebnim akcentom na sigurnost snabdevanja gasom, uzimajući u obzir narastajući značaj tog energenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading