Linč Srba: Hrvati traže novi progon naših sunarodnika

Autor:

Vesti

14.10.2018

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi nisu smeli da provire na ulicu, sve srpske radnje su bile zatvorene, niko nije hteo da se zamera i bode oči. Sve je ličilo na jedan veliki poziv na linč. Ovako Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara, iz redova srpske zajednice opisuje atmosferu koja je u subotu vladala u ovom gradu tokom protesta Hrvata, u kome je hiljade učesnika tražilo zatvaranje i procesuiranje Srba.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Ustaštvo na delu

Miting koji je najavljivan kao okupljanje gnevnih građana protiv vlasti u Zagrebu prerastao je u nacionalistički skup sa prepoznatljivom ustaškim obeležjima, na kojem su Srbi po ko zna koji put proglašeni krivcima za sve.

 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Peneva, inače organizator mitinga, pozvao je hrvatsku vlast da "ne dopusti ulazak Srbije u EU dok se ne procesuiraju svi zločini počinjeni na tlu Hrvatske".

AGRESORI I ZLOČINCI

Milaković za Srpski telegraf navodi da Hrvati ne žele rešavanje zločina na principima pravde i pravne države, već se sve svodi na kažnjavanje Srba.

Na udaru nisu samo malobrojni Srbi koji žive u Hrvatskoj već i oni koji su odavno pokojni

- Kada je događaj najavljivan rečeno je da će to biti apel na sudove da procesuiraju odgovorne i sprovedu pravdu bez obzira na nacionalnost, a ispostavilo se da je nacionalnost i te kako bitna i da su zločini samo srpski, a žrtve samo hrvatske, što nije istina i nikako nije pravedno. Bio je to motivisan, jednostran skup, kojim su pozvali na progon ljudi koji ovde žive, od koji su mnogi čak i izlazili pred istražne organe i ništa protiv njih nije pronađeno - ističe Milaković.

Savo Štrbac, predsednik informaciono-dokumentacionog centra Veritas podseća da u hrvatskim knjigama, zakonima i Ustavu stoji da je svaki Srbin koji je za vreme rata živeo tamo agresor, a ako je nosio oružje, onda je zločinac.

Oluja

- Hrvatska počiva na tzv. domovinskom ratu, a njega nema ako nema agresije. Hrvati imaju tu manijakalnu nepresušnu potrebu, to je pitanje opstanka njihove države, da stalno dokazuju da su tamo neki agresori došli i da su se oni branili. Još je Tuđman rekao: "Da nismo hteli rat, ne bi ga ni bilo", ali znamo da se do države dolazi preko mnogo krvi. Kampanja je počela i tek očekujem da će biti hapšenja Srba, naročito jer se bliži godišnjica pada Vukovara, koja je za Hrvate bolna tačka. Tek će nas goniti - kaže Štrbac.

SMETAJU IM I MRTVI

On napominje da je tačno da, što kaže Kolinda, "zločinci šetaju Vukovarom".

- Ali oni nisu naši - kaže Štrbac i navodi primer Tomislava Josića, ratnog zločinca koji je vođa tima za odbranu Vukovara od ćirilice i savetnik gradonačelnika Penave u organizaciji subotnjeg mitinga. Koliko je pravda u Hrvatskoj selektivna pokazuje podatak da je od 3.600 procesuiranih za ratne zločine sa područja cele Hrvatske samo tri odsto pripadnika hrvatskih oružanih snaga, dok su svi ostali Srbi, navodi Štrbac.

Međutim, nije jezivo samo to što je na udaru ono malo Srba preostalih u Hrvatskoj, već i oni koji su odavno pokojni, pa je tako najavljeno da će do 2020. biti porušeni svi spomenici sa srpskim grbovima i natpisima kojim se navodno veliča agresija i velikosrpstvo. Štrbac napominje da je najlakše udariti na srpske grobove koje nema ko da brani.

- Očekivao sam da, ako se nešto bude radilo po predlozima Veća za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba, da će to biti zabrana fašističkih, nacistiških i ustaških obeležja, a ne da će se krenuti od grobova Srba. Izgleda da je ipak najlakše udariti na obeležja mrtvih Srba - zaključuje Štrbac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading