(FOTO, VIDEO) SPEKTAKL NA AERODROMU BATAJNICA: Ovako izgleda zajednička vojna vežba Srbije i Rusije

Autor: Tanjug

Vesti

04.10.2018

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrta međunarodna letno-taktička vežba "BARS 2018", na kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pripadnici Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije održava se na aerodromu Batajnica do 6.oktobra, a danas je uvežbavana vazdušna borba, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Zajednička vojna vežba Srbije i Rusije

Rukovodilac vežbe i komandant 204. vazduhoplovne brigade, brigadni general Željko Bilić istakao je da je reč o vežbi "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije" koja se četvrtu godinu za redom izvodi sa ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama. Bilić je naveo da u vežbi učestvuju vazduhoplovi iz sastava RViPVO Vojske Srbije i to MiG 29, lovački avion u verziji jednoseda i dvoseda i helikopter Mi 17, najnoviji helikopter u našem naoružanju, kao i da su angažovane mešovite posade.

Kako je rekao, osim vazduhoplovstva Rusije i Srbije, uključeni su i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, a vežba se izvodi na različitim lokacijama.

- Tokom prethodna četiri dana, uvežbavali smo traganje i spasavanje, vežbe kontrole i zaštite vazdušnog prostora, vazdušnog transporta, vazdušnog desanta, evakuacije povređenih i prevoženje u medicinske ustanove. Danas je izvedena vazdušna borba, prost i složen pilotaž, a na prostoru Čente uvežbavana su dejstva po zemaljskim ciljevima' - objasnio je Bilić.

Zamenik rukovodioca vežbe, pukovnik Konstantin Surikov, rekao je da je reč o drugom izvođenju vežbe u Srbiji čiji cilj, kako je dodao, nije obuka već priprema za izvršenje zajedničkih zadataka u mešovitim posadama.

Surikov je istakao da letno-taktička vežba znači najviši nivo borbene pripremljenosti pilota i da se uvežbavaju najsloženiji zadaci kao što su traganje i spasavanje, vazdušni boj i dejstva po ciljevima na zemlji i sporazumevanje između posada.

Nakon leta koji je prikazan posetiocima na današnjoj vežbi, pilot potpukovnik Dejan Beda, pomoćnik komandanta za operacije 204. vazduhoplovne brigade, istakao je da je cilj vežbe bio uvežbavanje kontrole i zaštite vazdušnog prostora, operativna sposobnost naših snaga i interoperabilnost.

U današnjem segmentu, kako je dodao, prikazana je i simulacija vazdušne borbe napada na pojedinačni cilj, kao i napad na zemaljske ciljeve na malim visinama.

Vežba "BARS" četvrtu godinu zaredom realizuje se naizmenično u Ruskoj Federaciji i Republici Srbiji.

Ovogodišnja vežba počela je 1. oktobra potpisivanjem tehničkog sporazuma na aerodromu Batajnica i trajaće do 6. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading