BIVŠI AHTISARIJEV ZAMENIK: Razmena teritorija - pogrešan put

Autor: Tanjug

Vesti

17.09.2018

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore o Kosovu Martija Ahtisarija smatra da bi razmena teritorija između Beograda i Prištine bila pogrešna. Alber Roan je, u izjavi bečkom dnevniku "Standard", podsetio da je jedan od principa kojim su vođeni pregovori o Kosovu, kao i Ahtisarijevog plana - da ne sme biti ujedinjenja sa drugom državom.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Već tada je, kako je rekao, prepoznata opasnost da bi albanski nacionalisti mogli težiti ka ujedinjenju u veliku Albaniju, što bi moglo, na drugoj strani, da mobiliše snage koje bi želele veliku Srbiju.

- Kosovo ne treba da ima teritorijalne pretenzije prema bilo kojoj državi i ne sme tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom - navodi se u opštim principima Ahtisarijevog plana. 

To, kako ističe, znači da je u suprotnosti sa kosovskim ustavom ujedinjenje sa Preševskom dolinom, čemu teži Hašim Tači. Takođe podseća da je i u osnovnim principima Kontakt grupe iz 2006. isključena svaka promena granica. 

- Mi nikada nismo želeli da razmatramo razmenu teritorija, jer to smatram pogrešnim putem - naglasio je Roan i dodao da EU ne podržava takva srednjevekovna razmišljanja, prema kojima različite etničke grupe ne mogu da žive zajedno. 

Dalji razlog zbog kojeg je Roan protiv razmene teritorija jeste, kako kaže, što je Ahtisarijevim planom osigurano očuvanje srpske zajednice na Kosovu. "Ako bi se severno Kosovo odvojilo, onda bi to značilo slabljenje srpske manjine", uveren je on. 

- Tokom pregovora u Beču smo srpskim pregovaračima uvek govorili da će dobiti nešto. Srpska zajednica može sa sigurnošću preživeti na Kosovu i učestvovati u procesu donošenja odluka. Ali, oni nisu bili zainteresovani za to, već samo za teritorijama - tvrdi Roan govoreći o pregovorima vođenim od 2006. do 2008. 

On prebacuje Srbima na Kosovu da nisu dovoljno brzo realizovali mogućnosti koje im pruža Ahtisarijev plan.

- Srpska vlada je podsticala paralelne institucije, a međunarodna zajednica je pokazala premalu odlučnost s tim u vezi - konstatovao je Roan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading