PROJEKAT PUPIN: Vojska Srbije lansira satelit!

Autor: Republika

Vesti

23.08.2018

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle sprovedene modernizacije pešadije, artiljerije, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, Vojska Srbije će uskoro lansirati i satelit domaće proizvodnje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Bespilotna letelica tipa "pseudosatelit", koju naši vojni stručnjaci u okviru projekta "Pupin" već više godina razvijaju u saradnji sa firmom 'Kompozit tehnolodži tim', krstariće na 20.000 metara, moći će da leti do 36 meseci bez spuštanja na zemlju i služiće za izviđanje, komunikaciju i zaštitu državnih granica. 

Ova letelica predstavlja poslednju reč tehnologije, o čemu svedoči i podatak da će imati pogon na elektromotor, koji će energiju za rad prikupljati preko foto-električnih ćelija. O projektu "Pupin" prvi je javno progovorio predsednik Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja novih 'migova 29' na aerodromu u Batajnici.

Napredna tehnologija

Prema podacima specijalizovanog portala "Tango siks", glavna karakteristika 'Pupina' jeste osmatranje i izviđanje.

- Osnovna namena "Pupina" biće regionalno pokrivanje teritorije radio-signalom, signalom mobilne telefonije, internetom, kao i osmatranja u naučne svrhe, sondiranje atmosfere, špijunske i bezbednosne misije, rana upozoravanja, praćenja u slučaju nezgoda i elementarnih nepogoda. Nazvana je "Pupin" po čoveku čija je inovacija omogućila prenos telegrafa na velike daljine - rekao je za "Tango siks" Petar Matunović, osnivač firme "Kompozit tehnolodži tim", a preneo Informer.rs.

Petar Vojinović, glavni urednik portala "Tango siks", kaže za Informer da je namera države da uloži u ovaj projekat izuzetno dobra vest.

- Iako zvaničnih informacija nema, u pitanju jedino može biti domaća kompanija "Kompozit tehnolodži tim". To je grupa izuzetno stručnih i mladih Beograđana koji godinama razvijaju projektovanje i izradu bespilotnih letelica. "Pupin" je redak projekat u svetskim razmerama, letelica koja ima potencijal kako u telekomunikacijama, tako i bezbednosnom nadzoru.

- Ona koristi raznovrsnu lepezu senzora sa velikih visina i ima jako veliku autonomiju leta. Tema je izuzetno aktuelna, što pokazuje i veliko "Erbasovo" angažovanje i trenutni rekordi koje postavlja njihov projekat "Zefir". Ako bi projekat "Pupin" zaživeo, to bi domaću vazduhoplovnu pamet stavilo u globalni vrh! Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe, a Srbija bi konačno mogla nešto i da izveze u segmentu izuzetno napredne industrije - podvlači Vojinović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading