TABAKOVIĆEVA: Već radimo projekcije za POVEĆANJE PLATA I PENZIJA!

Autor: Tanjug

Vesti

30.07.2018

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je izjavila danas da centralna banka već radi projekcije za najavljeno povećanje plata i penzija i da se to povećanje uopšte ne dovodi u pitanje.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jorgovanka Tabaković

- Nijednog trenutka se ne postavlja pitanje da li će povećanje plata i penzija, već radimo projekcije, dovesti u pitanje našu osnovnu zakonsku obavezu da održimo inflaciju u granicama koje su zakonom propisane - rekla je Tabaković na pitanje novinara da li će povećanje plata i penzija i ukidanja zakona o privremenom ograničenju pogurati inflaciju ili imati neki drugi uticaj na finansijski sistem.

Tabaković ističe i da je NBS na današnji dan stvorila "bafer ili rezervu od 1,4 milijardi evra neto kupljenih deviza na međubankarskom deviznim tržištu (toliko je NBS intervenišući više kupila nego prodala na međubankarskom deviznom tržištu).

- Važno je da svi shvatimo da održivost privrednog rasta mora da ima i tu socijalnu komponentu, gde ljudi moraju da imaju motiv da budu nagrađeni za odricanje i vide sve sjajnije to svetlo koje se zove bolja pozicija Srbije, u ukupnom smislu. Ali, u tome ne treba da bude nikakvih naglih poteza, koliko smo izbornih ciklusa imali i da vlada nijednog trenutka nije preduzela neogovornu odluku ili NBS. Mislim da treba svi da imaju poverenje - naglasila je guvernerka.

Tabaković navodi da Srbija ima stabilan kurs koji je važna kompomenta kada je reč o inflaciji i kreditnom rastu, kao i ukupnoj zadužnosti države, građana i preduzeća.


- To znači da smo spremni za sve izazove pred nama i da sve kritike NBS padaju u vodu - poručila je ona.

TABAKOVIĆ: NETO PRILIV SDI 2,6 MILIJARDI EVRA DO KRAJA GODINE

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiji bi do kraja godine trebalo da iznosi 2,6 milijardi evra prema konzervativnoj proceni Narodne banke Srbije, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

- Nešto iznad onoga što smo ocekivali i na naše zadovoljstvo jeste priliv stranih direktnih investicija koje rastu, i koje bi, prema našoj konzervativnoj proceni, trebalo da do kraja godine budu 2,6 milijadi evra neto priliva - rekla je guverner na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu.

Tabaković je podsetila da NBS od februara tekuće godine kupuje devize na međubankarskom deviznom tržištu, a da je samo u januru prodato 180 miliona, što je uobičajen sezonski uticaj (nabavka energenata i plaćanje obaveza koje se nisu izvršile u decembru).


- Ono što je ove godine sezonski i što se ponavlja, jeste turistička ponuda i dolazak turista i priliv po tom osnovu. Takođe ono što sezonski pratimo i ne odskače od sezonskih kretanja je priliv doznaka - navela je guverner.

Nemoguće je, međutim, predvideti potrebe onih koji kupuju devize za svoje proizvodne potrebe, jer se baš precizno ne znaju planovi svih učesnika na međubankarskom deviznom tržištu.

- Devize stižu i dalje. Ko bi rekao da ćemo imati ovakve muke da dnevno moramo da intervenišemo da dinar ne ojača previse -rekla je Tabaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
milosf

30.07.2018 11:26

Skok plata i penzija dovesce do vece ekonomske moci gradjana koji ce vise kupovati trositi i onda ce se vise proizvoditi i sve povecava jedno drugo,sto je odlicno na kraju krajeva i za budzet.

zbegovac

30.07.2018 11:27

Povecanje plata i penzija je zagarantovano, u to nema sumnje.

Mićaga

30.07.2018 12:04

@zbegovac - zbegovac:Kada nešto Vučić obeća, onda on to i ispuni.

nana

30.07.2018 11:29

drago mi je sto sve ide ka boljem!