ZLOSLUTNE poruke Trampovog ministra odbrane: AMERI PRAVE PAKLENI OBRUČ OKO SRBIJE

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

14.07.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki ministar odbrane Džejms Matis pravo sa samita NATO u Briselu stigao je u četvrtak uveče u Zagreb sa zloslutnom porukom: Vašington i NATO do zuba će naoružati sve NATO zemlje u okruženju Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Matis sa hrvatskim kolegom Krstičevićem

Čim je sleteo, Matis (poznat po nadimku Besni Pas) izjavio je da je Hrvatska dokazani američki saveznik i obećao maksimalnu pomoć SAD u nastavku modernizacije hrvatske vojske i nabavci novog naoružanja. Srbiju (i Rusiju) nije pominjao, ali je potpuno jasno ka kome će to naoružanje biti okrenuto.

TEŠKE POSLEDICE

Matis se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, pred kojim je konstatovao da Hrvatska ima respektabilnu vojsku.

- Čestitam Hrvatskoj na odluci o nabavci nove vojne opreme, obećavam da ćemo učestvovati u svim narednim koracima ka daljem naoružavanju - rekao je Matis, dok je Plenković izrazio punu lojalnost NATO.

Nešto kasnije, američki ministar odbrane se sreo i sa ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem, kojem je takođe obećao svesrdnu pomoć Vašingtona i NATO u naoružavanju.

Ovakve izjave američkog generala predstavljaju bez sumnje bezbednosni izazov za Srbiju i mogu dovesti do trke u naoružavanju na prostoru Balkana, smatra dekan Fakulteta bezbednosti Miroslav Bjegović.

- To je i određen pritisak na Srbiju po pitanju ulaska u NATO i poruka da naša država samo tako može sebi da osigura potpunu bezbednost i stabilnost. Tu se postavlja i pitanje zašto se neka država dodatno naoružava i da li u tom slučaju gaji neke teritorijalne pretenzije - navodi Bjegović.

BRANA RUSIJI

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić dodaje da će susedi, uz pomoć SAD, pokušati da pariraju Srbiji, koja polako jača na vojnom polju:

- Pokušaji Hrvatske su do sada bili neuspeli, ona je oduvek bila opsednuta Srbijom jer je naša država najvažniji faktor stabilnosti na Balkanu. Oni konstantno pokušavaju da zapaljivom retorikom na račun Srbije skrenu pažnju sa njihove loše situacije i problema.

Politički analitičar Branko Radun nije nimalo začuđen Matisovim porukama.

- Saradnja Hrvatske i SAD je dugogodišnja i Hrvati su sve lojalniji NATO, kao i ostale zemlje u okruženju. Zagreb, takođe, pokušava da ocrni Srbiju i sebe predstavi kao zaštitnika Balkana od ruskog uticaja.

antrfile

Nešto je trulo u državi "Danskoj"

Ništa nije slučajno

Ne bi se reklo da je tajming koji je Matis izabrao da zazvecka oružjem slučajan kad se zna da je samo dan ranije muslimanski ratni komandant Naser Orić, optužen za mnogobrojne zločine nad Srbima, najavio novi rat na Balkanu, i to, kako je rekao, mnogo brže nego što se misli.

Pesmom Matije Bećkovića "Ćeraćemo se još" on je poručio da se sprema za rat, na šta je juče reagovao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

- Ne možete očekivati od Nasera Orića da govori o miru kada nije kažnjen za zločine koje je počinio u ratu i smatra da samo treba da završi sa etničkim čišćenjem i ubijanjem Srba. Veoma me brine što međunarođna zajednica ćuti na njegove pretnje - rekao je Vulin.

Krstičević slagao novinare

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević prećutao je istinu kada su ga novinari pitali zašto samitu Američko-jadranske povelje ne prisustvuje ministar odbrane Srbije, iako naša zemlja ima status posmatrača (članovi su Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija).

- Zašto nije došao? To treba da pitate Srbiju - rekao je on, namerno ne pominjući da je Aleksandru Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku, ali i da je Džejms Matis oštro kritikovao takvu odluku, ističući da je očekivao da se u Zagrebu sretne i sa Vulinom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading