VUČIĆ: Prestižemo zemlje regiona, ali i EU po povećanju plata i penzija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.06.2018

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da Srbija polako prestiže jednu po jednu zemlju u regionu, ali u Evropi po visini plata i penzija, uprkos tome što je Srbija htela prvo da podigne zaposlenost, a onda standard života, odnosno plate.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Vučić je rekao da će Srbija za godinu dana po stopi nezaposlenosti biti na nivou proseka zemalja EU. 

- Danas po proseku plata i penzija prestižemo polako jednu po jednu zemlju i do kraja godine prestići ćemo više zemalja iz regiona, a čak iz EU, kao što smo prestigli već Bugarsku, od koje imamo veće i plate i penzije - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

- Zašto to nismo mogli ranije? Mnogi zaoboravljaju da je nivo nezaposlenosti mnogo važan. Kada kažete da neki imaju veće plate u regionu za 10 ili 20 evra, treba imati u vidu da imaju nivo nezaposlenosti dvostruko veći nego mi. Nama se postavljalo pitanje da li hoćemo da zaposlilmo ljude makar i sa nižim platama ili da se pravimo da smo mnogo uspešni, a da imamo pola Srbije nezaposleno. Rekao sam ''nije važno, bolje da prvo zaposlimo ljude, a onda ćemo da podizemo standard. 

Kako kaže, nezaposleni ne mogu da doprinose napretku BDP-a. 


Vučić je rekao da se zato uvek zalaže za veću zaposlenost. 

On je rekao da je u Srbiji prosečna nezaposlenost oko 11...12 odsto, što je dvostrko niže u odnosu na mnoge balkanske zemllje, ali i mnoge evropske, kao što su Grčka, Španija i mnoge druge.

Podsetio je da je u Srbiji nezaposlenost 2012. bila 26 odsto. 

- Sada polako podižemo plate i penzije, pre kraja godine će biti povećane penzije i ti razgovori su završeni, a biće u narednom periodu značajno podignute i plate - naveo je Vučić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
danica

12.06.2018 11:35

To je odlicna vest.

sale

12.06.2018 11:43

Smanjena je nezaposlenost na prihvatljiv nivo i zahvaljujući novim investicijama i u narednom periodu se nastavlja smanjenje nezaposlenosti, dok plate nastavljaju da rastu.

kiki

12.06.2018 11:48

Srbija se trudi da postane stabilna zemlja...

Bojan

12.06.2018 11:52

Tako i treba, samo napred! Imamo veliki potencijal i to moramo iskoristiti.