OVAKO ŠABIĆ RUŠI VOJSKU!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

05.06.2018

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rodoljub Šabić zaustavljen je u nameri da oda strogo poverljive vojne tajne. Naime, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti donosio je rešenja kojima Ministarstvu odbrane nalaže da u roku od pet dana dostavi Fondu za humanitarno pravo podatke o statusu i delovanju nekih visokih vojnih činovnika.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Rodoljub Šabić

Protiv Šabićevih akata, koji su, prema mišljenju naših sagovornika, u sukobu sa državnim interesom očuvanja bezbednosti, Ministarstvo odbrane je podnelo 20, a Generalštab tri tužbe. Srpski Telegraf došao je do presuda kojima Upravni sud ukida Šabićeva rešenja, uz obrazloženje da NVO Nataše Kandić ne spada u krug lica kojima mogu biti dostupni podaci o profesionalnim vojnicima.

23 podneta predloga za tužbu protiv Šabićevih rešenja

STROGO POVERLJIVO

- Stepen tajnosti strogo poverljivo određen je za podatke čijim bi otkrivanjem mogle nastupiti teške štetne posledice za bezbednost i odbranu zemlje. Struktura vojnog kadra i njihove dužnosti i raspored na ratne dužnosti u skladu sa planom odbrane zaštićeni su podaci svake države, pa tako i Srbije, a tražilac informacija ne spada u krug lica kojima mogu biti dostupni podaci o profesionalnim vojnim licima - navedeno je u svih pet presuda u koje smo imali uvid.

Pukovnik u penziji Ljuban Karan smatra da je sudska odluka logična jer nema nikakve osnove da Šabić traži vojne podatke za račun stranih plaćenika, jer to nisu stvari kojima treba da barata bilo koja NVO, već isključivo specijalni istražiteljski ili sudski organi.

- Podaci o oficirima, a naročito generalima, uvek nose neki stepen tajnosti, a poznato je da strane obaveštajne vojne službe imaju permanentan zadatak da prikupe informacije o vojnom kadru zemlje u kojoj se nalaze da bi našli ili izrazito kvalitetne ili one koji imaju neke prekršaje i poroke i koji su zbog tih mana podesni za ucenu i vrbovanje. Takvi podaci se prikupljaju da bi se zloupotrebili, da se nađe mek trbuh vojske koji će neprijatelj najlakše iskoristiti - objašnjava Karan.

Karan: Takvi podaci se često prikupljaju da bi se zloupotrebili, da se nađe mek trbuh vojske koji će neprijatelj najlakše iskoristiti

STARI PODACI

On ukazuje da je veoma moguće da su takvi podaci traženi više sa ciljem da se ne dobiju, nego da se stvarno do njih dođe.

- Ako nema traženih informacija, stvara se utisak da vojska namerno krije neke prljavštine - zaključuje Karan.

Šabić je ranije izjavio da su traženi podaci o službovanju lica iz relativno daleke prošlosti, od pre 20 godina, a sve to povodom sumnji da su počinili krivična dela. On se pozvao na odredbe važećeg Zakona o tajnosti podataka koje predviđaju da ne mogu biti tajni podaci kojim bi se prikrivalo izvršenje krivičnog dela ili neka druga nezakonitost.

RepublikaFoto: Public
Nataša Kandić
Podaci koje je tražila Nataša Kandić
1. Kada je Goran Jeftović imenovan na mesto štapskog oficira Prištinskog korpusa VJ tokom sukoba na Kosovu 1999. i do kada se nalazio na tom mestu i koji je čin tada imao
2. Kada je Mladen Ćirković imenovan na mesto komandanta 15. oklopne brigade VJ i do kada se nalazio na tom mestu i koji je čin imao
3. Da li je Zoran Đokić imenovana na mesto komandanta borbene grupe 6-549 motorizovane brigade VJ tokom sukoba na Kosovu i do kada se nalazio na tom mestu i da li je još uvek aktivni pripadnik VS i, ukoliko jeste, na kom je mestu raspoređen i sa kojim činom
4. Da li je Mlađen Nišević tokom 1999. bio načelnik štaba 15 oklopne brigade VJ
5. Kada je Sergej Perović tokom sukoba na Kosovu imenovan i do kada se nalazio na mestu načelnika bezbednosti 52. artiljerijsko-raketne brigade VJ i na kom mestu je sada raspoređen

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
srpskisoko

05.06.2018 06:10

NVO treba po uzoru na Putina zabraniti i tacka. Njih placaju Soros, Amerika i NATO da bi lakse iznutra razorili drzavu. Nigde u svetu sem u Srbiji drzava ne placa iz budzeta svoje neptijatelje. Uz to predsednik cesto puta kaze kako je to demokratija i kako to njega ne plasi, sto je jos zanimljivije. Dali se predsednik jedne drzave nekoga boji ili ne, njegova licna stvar sli dok vodi jednu drzavu, mora umeti da obuzdava svoj ego da prepozna sta je stetno za drzavu a sta je u njenom interesu. NVO sigurno nisu u interesu drzave sto su u dosadasnjem svom radu pokazale.