OTERALI PREMIJERA, PRIJATELJA SRBIJE!

Autor:

Vesti

01.06.2018

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španski parlament izglasao je u petak nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju (63), lideru Narodne partije i prijatelju Srbije, koji je nedavno dospeo u žižu naše, ali i svetske javnosti odbijanjem da sredinom maja prisustvuje Samitu zemalja zapadnog Balkana. To se dogodilo jer je na tom događaju bio predsednik samoproglašene republike Kosovo Hašim Tači.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Da je otišao na samit možda bi ostao na funkciji

Kako je Rahoj tada obrazložio, njemu ne pada napamet da se rukuje sa čovekom koji je učestvovao u nasilnom oduzimanju teritorije jedne suverene države i u tome je ostao dosledan do kraja.

Međutim, premijerske pozicije ga je koštala korupcionaška afera vezana za njegovu stranku, koja je u Španiji poput bombe eksplodirala 2013, a vezana je za period od 1999. do 2006.

RepublikaFoto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije
Marijano Rahoj se otvoreno suprostavio otimačima teritorije

Rahoju, koji je šest godina na čelu izvršne vlasti svoje zemlje, zamereno je što je stao na stranu članstva partije iako je veći broj njih čak završio i iza rešetaka prošlog meseca. Reč je o aferi po imenu slučaj "Gurtel", u kojoj su političari sklapali kontroverzne ugovore s mnogobrojnim bogataškim finansijskim donorima.

180 poslanika glasalo za smenu Rahoja

Za smenu Rahoja glasalo je 180 parlamentaraca, 169 je bilo protiv, a jedan uzdržan. Iako nije mogao da ne pokaže razočaranje, koje mu se tako očigledno ocrtavalo na licu, sada već bivši španski premijer dostojanstveno je čestitao svom izabranom zameniku Pedru Sančezu, čelniku Socijalističke stranke.

- Čast mi je da ostavim Španiju boljom nego što sam je dobio. Hvala svim Špancima i srećno - rekao je Rahoj, dok je Sančez iskoristio priliku da iskritikuje odlazećeg kolegu i poručio kako će se pozabaviti hitnim socijalnim potrebama Španaca nakon višegodišnje stroge štednje pod konzervativnom Rahojevom vladom.

- Svestan sam odgovornosti i kompleksnog političkog momenta u kojem se naša zemlja nalazi, ali obećavam da ću izgraditi konsenzus među političkim partijama kako bi se ona transformisala i modernizovala - istakao je novi španski premijer koji će zakletvu položiti u ponedeljak, a tokom naredne sedmice imenovati i kabinet.

Glave mu je došla korupcionaška afera unutar njegove Narodne partije, uz koju je ostao uprkos tome što su mnogi njeni članovi završili i na robiji

Analitičari ipak ističu da "španska bura" uvodi, nakon Italije, i tu članicu Unije u period neizvesnosti.

Naime, Sančez je u petak rekao da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020. Međutim, nije izvesno koliko će njegova administracija sa samo 84 socijalista u parlamentu od 350 poslanika moći da potraje.

Inače, dobri poznavaoci unutarpolitičkih pitanja Španije navode da je Rahoj tokom šestogodišnje vladavine izdržao brojne pritiske i s njima se uspešno izborio. Jedan od najtežih je svakako bila bitka sa željom Katalonaca da proglase nezavisnost i time Španiju ostave bez najbogatijeg regiona. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading