OKONČAN ŠTRAJK RADNIKA "MITROSREMA"

Autor: Narcisa BOŽIĆ

Vesti

29.05.2018

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazumom između predstavnika poslodavca "Mitrosrema" i Samostalnog i Nezavisnog sindikata danas je u 10 sati prekinut štrajk 300 zaposlenih u nekadašnjem mitrovačkom poljoprivrednom gigantu.

Foto: Narcisa Božić

Radnici "Mitrosrema" štrajk su započeli juče protestujući ispred Upravne zgrade Poljoprivrednog preduzeća "Mitrosrem" u centru Sremske Mitrovice, nezadovoljni aneksom Ugovora o radu i najavljenim smanjenjem plata od 20-60 odsto.

Dvodnevni pregovori između predstavnika poslodavca Dragana Glamočića, predsednika Nadzornog odbora  "Mitrosrema" i predstavnika oba sindikata preduzeća uspešno su danas okončani u korist radnika.

-Preduzeće se nalazi u Unapred pripremljenom planu reorganizacije, a cela ova situacija nastala je oko našeg duga prema Razvojnom fondu Vojvodine od ukupno šest miliona dinara, koji moramo vraćati na rate. Prošlog meseca zbog toga nam je bio nam blokiran račun, te je poslodavac preduzeo mere o promeni koeficijenata, koje su bile neralne i nepravedne, s’ obzirom na to da bi radnicima na istom radnom mestu i sa istom stručnom spremom plate od juna bile drastično različite, objašnjava Stevan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata radnika "Mitrosrema".

RepublikaFoto: Narcisa Božić

Nakon današnjih pregovora poslodavac je pristao na radničke zahteve da se ukine aneks ugovora o radu, te da se pregovori o promeni koeficijenata nastave sledećeg meseca.

-Sindikat je svestan u kakvoj se situaciji preduzeće nalazi i radnici su spremni na određene mere štednje, dok se ne izmire dugovanja prema poveriocima, pre svega Razvojnom fondu Vojvodine iz 2009.godine. Međutim, važno je uspostaviti pravične i realne koeficijente, a ne da se pojedincima plata smanji 20, a nekima i 60 odsto. Plate će u junu svima biti podjednako umanjene za 22 odsto, a posle ćemo videti, kaže Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading