AZERBEJDŽAN ULAZE 300 MILIONA EVRA U SRBIJU!

Autor:

Vesti

21.05.2018

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Azerbejdžan ulaže 300 miliona evra u Srbiju - gradi obilaznicu oko Beograda, luksuzne hotele, a sporazumima o strateškoj saradnji dogovorena je saradnja u oblasti ekonomije, građevinarstva, pravosuđa, ali i sporta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Ilham Alijev

Ovo je ukratko rezultat dvodnevne zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bakuu. On je u azerbejdžansku prestonicu došao na poziv predsednika Ilhama Alijeva.

U predsedničkoj palati Zaguljba u Bakuu, gde su se sastale dve delegacije, dogovoreno je da azerbejdžanska kompanija "Azvirt" bude angažovana na završetku radova na obilaznici oko Beograda, koji će biti finansirani bez dodatnih zaduženja i završeni u rekordnom roku. Takođe, azerbejdžanski investitori poznati po izgradnji najluksuznijih hotela u Moskvi veoma su zainteresovani za izgradnju nekoliko takvih hotela i u Beogradu.

PET MINISTARA

Predsednik Srbije rekao da je u Bakuu došao sa "pola resora" Vlade jer Srbija želi što bolje odnose u što više oblasti. U srpskoj delegaciji bili su ministri Rasim Ljajić, Aleksandar Antić, Zorana Mihajlović, Nela Kuburović i Zlatibor Lončar.

- Izgradnja saobraćajnica, saradnja u oblasti zdravstva, sporta, kulture... U svim tim oblastima možemo da dosegnemo daleko više nivoe - naveo je Vučić i dodao da je moguća i vojnotehnička i vojnoobrazovna saradnja.

Predsednik Srbije prvi je šef države koji je posetio Baku nakon ubedljive pobede Alijeva na predsedničkim izborima.

- Zahvalan sam na toj časti - poručio je Vučić.

ISKRENA PODRŠKA

Zahvaljujući se na podršci našem teritorijalnom integritetu, Vučić je rekao da Srbija u tom smislu podržava Azerbejdžan.

- Podržavamo vašu politiku kao nekog ko čuva nezavisnost svoje zemlje i građana. Vi ste u regionu koji je na vetrometini, uspeli da sačuvate svoju zemlju - naglasio je Vučić.

S druge strane, Alijev je naglasio da veoma ceni način na koji Vučić vodi Srbiju.

- Branite nezavisnu politiku svoje zemlje, sigurno vodite svoju zemlju i to se ovde veoma ceni. Uveren sam da će odnosi Srbije i Azerbejdžana biti u vrhu vaših prioriteta i da će se prijateljstvo naših država razvijati - zaključio je Alijev.

Blok protiv nezavisnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji po pitanju Kosova i Metohije mnogo znači podrška zemalja poput Azerbejdžana, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost i koje veoma drže do nezavisnosti i slobode u odlučivanju i do odbrane prava na takvu poziciju u međunarodnim odnosima.

- Ne mogu da kažem da se stvara blok, ali počinje da se stvara blok poštovanja među zemalja koje drže do svoje nezavisnosti i slobode. Treba videti kako predsednik Azerbejdžana Alijev pametno vodi svoju zemlju, pravi trilateralne sastanke, Rusija-Iran-Azerbejdžan, Turska-Iran-Azerbejdžan, i gleda kako da sačuva slobodu i nezavisnost u odlučivanju - istakao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Lea

22.05.2018 09:54

Veoma dobar rezultat posete.

Lea

22.05.2018 09:55

Prijateljstvo ce se jos vise razvijati.

Vrba

22.05.2018 10:43

Dobar strateski partner

Legionarii

22.05.2018 10:53

Prava stvar za Srbiju.