IZGUBILO SE TROJE PLANINARA NA RTNJU: Spasioci rano jutros krenuli u potragu, pa uspeli da ih evakuišu!

Autor:

Vesti

26.05.2024

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Gorske službe spasavanja apeluju na sve planinare da prate markacije na stazi i blagovremeno krenu na uspon

IZGUBILO SE TROJE PLANINARA NA RTNJU: Spasioci rano jutros krenuli u potragu, pa uspeli da ih evakuišu!

Foto: Zorana Tome

Troje planinara sinoć se izgubilo na planini Rtanj. Na svu sreću pripadnici Gorske službe spasavanja (GSS) uspeli su da ih lociraju i evakuišu.

Kako navode iz GSS, ekipa spasilaca uspela je da ih locira rano jutros.

Oni su na svu sreću odmah evakuisali planinare sa nepristupačnog terena.

Iz Gorske službe spasavanja apeluju na sve planinare da prate markacije na stazi i blagovremeno krenu na uspon, kako bi imali vremena do mraka da se bezbedno vrate.

Planinarenje je divan način da se povežemo sa prirodom, ali kao i svaka aktivnost u prirodi, zahteva određenu pripremu i opremu kako bi se osigurala sigurnost i udobnost boravka. Evo nekoliko osnovnih stvari koje je potrebno imati kod sebe tokom planinarenja.

Jedan od najvažnijih delova opreme za planinarenje je pravilna obuća. Planinarenje zahteva čvrste cipele ili čizme sa dobrim đonom koje pružaju podršku stopalima i članicama tokom hodanja po različitim terenima.


Odeća prilagođena vremenskim uslovima je takođe ključna. Lagani slojevi odeće omogućavaju prilagođavanje promenljivim temperaturama, dok vodootporni materijali mogu zaštititi od kiše i vetra.

Ako planirate višednevno planinarenje, neophodno je poneti odgovarajuću opremu za spavanje kao što su šator, vreća za spavanje i podloga za izolaciju od podloge.

Dovoljna količina hrane i vode je ključna tokom planinarenja. Energija koju trošite tokom hodanja zahteva nadoknadu kroz redovne obroke, dok je hidratacija neophodna kako biste izbegli dehidrataciju.

Neophodno je imati osnovni set za prvu pomoć koji uključuje flaster, zavoj, dezinfekciona sredstva, lekove protiv bolova i ostalo. Ovo je posebno važno za brzu reakciju u slučaju manjih povreda ili zdravstvenih problema.

Pored navedenog, neophodno je poneti i ostalu opremu kao što su baterijska lampa, nož, kompas, mapu, mobilni telefon sa punjačem, zaštita od sunca, kao i sve ostale stvari koje su specifične za planiranu rutu i uslove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading