VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Zbog nepravde ne smemo klonuti

Autor:

Vesti

05.04.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitao je Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po starom kalendaru. U poslanici se poručuje da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

RepublikaFoto: printskrin/TV Hram

"Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti, koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje", poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.

RAZDOR I OTUĐENJE

"Svedoci smo sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama. Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Stoga, deco naša duhovna, poštujte i čuvajte svetinju braka jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice.

Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća crkva. Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu: prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad.

Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu, a svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad

U svetlosti Hristovog vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost."

SPC je pozvala vernike da se pomole Bogu da zavlada mir svuda odakle je proteran, na prvom mestu u našim srcima i našim domovima, ali i u celom mnogostradalnom svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

"U svetlim danima naše radosti, mi ne zaboravljamo ljudski bol, patnje i stradanja. Ne zaboravljamo ni bolesne, stare i iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta. Sa verom i nadom molimo se da Bog obriše svaku suzu sa lica njihovih.

Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna.

Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo kolenopreklone molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa Svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu kao i vi što danas prinosite.

NEPRAVDA I ZLOUPOTREBA

Nepravda i zloupotreba dobara ovoga sveta nije mimoišla naš mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod, koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države. To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima - Svetim Simeonom, Svetim Savom i Svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim - koji zasvagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu, Vaskrslom Hristu."

Poruke iz poslanice upućene su i svim sinovima i kćerima i duhovnoj deci Crkve, koja žive na svim kontinentima.

"Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu Vaskrsloga Hrista da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem da kličemo radosno: HRISTOS VASKRSE".

U Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, o Vaskrsu 2018. godine

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading