ŠESTORICA GRANIČARA PRIKOVALA 500 TERORISTA! Napadi terorista smenjivali su se u talasima, ali ih jedinice vojske Jugoslavije nisu pustile da prođu!

Autor:

Vesti

13.04.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malobrojni branioci puštali su neprijatelja na malo odstojanje, a onda su ga kosili rafalima

ŠESTORICA GRANIČARA PRIKOVALA 500 TERORISTA! Napadi terorista smenjivali su se u talasima, ali ih jedinice vojske Jugoslavije nisu pustile da prođu!

Foto: Privatna arhiva

Vodnik Saša Radojević, zamenik komandira karaule Košare, s 15 vojnika držao je zasedu kod Kolibica, kad se 9. aprila 1999, u sedam časova, na njihove uređene zaklone obrušila artiljerijska vatra. Branili su liniju od 500 metara na koju je krenulo oko 300 terorista OVK.

Eksplozija izbacila top i posadu iz kupole

Na istom mestu gde je postavljena zaseda Šljivančaninu, teroristi su dijagonalno postavili mine na putu. Nekoliko sati kasnije tu su naišla tri BOV Vojske Jugoslavije. Iz prvog BOV izašao je vojnik i pomerio pinzgauer, u kojem je ubijen Miroslav Stojanović. Prvi BOV je prošao prema Batuši. U drugom su bili vodnik prve klase Dejan Agočević, komandir karaule Košare, potporučnik Mišić i dvojica vojnika. Čim je njihov BOV krenuo, naišao je na minu. Silna eksplozija prevrnula je BOV, a trocevni automatski top je otpao.

Detonacija je izbacila trojicu boraca iz vozila. Agočević je izleteo iz kupole, udario u bukvu i pao u potok Guša. Njegova puška ostala je da visi na drvetu, a ranjeni Agočević je u džepu imao samo prvi zavoj. Ranjen je bio i potporučnik, i to teško. Kasnije je ostao bez noge. Začudo, vojnik kojeg je detonacija izbacila iz vozila bio je nepovređen. Tada nisu znali šta je sa četvrtim članom posade.

Posada trećeg BOV ukrcala je ranjenog potporučnika i vojnika i krenula prema Batuši. Međutim, nisu videli ranjenog Agočevića, koji im je mahao. Otišli su, a on je sam nastavio prema Batuši i izvukao se.

JURIŠI NA 30 MINUTA

Albanci su se prebacivali u malim grupama, ali su naši graničari otvorili vatru tek kad su prišli na 30 metara. Ubili su 15 terorista, a zatim još četvoricu u crnim uniformama. Uz dejstvo artiljerije albanske vojske, napadi terorista smenjivali su se u talasima od 30 minuta. Hrabri graničari odbili su sve pokušaje terorista da priđu karauli i oko 13 časova napadi su oslabili. Svi vojnici VJ bili su živi i razvile su se žestoke borbe na od 100 do 500 metara udaljenosti.

Albanska artiljerija prenela je vatru na zasedno mesto Vojske Jugoslavije na Rasa košaresu. Tamo su bila petorica naših vojnika i starešina s protivavionskim topom. Iz šumarka u dolini, kroz maglu, na njih je krenulo oko 500 terorista. Uz prave indijanske pokliče i dreku, pošli su u frontalni napad širine 200 metara. Šestorica graničara otvorilo je vatru, ali ih je bilo premalo da ih zaustave. Povukli su se prema Musinoj, a teroristi su s Rasa košares stvorili uslove da artiljerijom precizno dejstvuju po položajima Vojske Jugoslavije na Maja glavi, Glavi i karauli Košare.

Ranjenik celu noć nije izgovorio ni reč

Kapetan Mikica Kovačević, s grupom dobrovoljaca i streljačkim odeljenjem vojnika, pošao je putem iz Batuše prema karauli u koloni jedan po jedan, uz potok. Oklopljeni pinc s mitraljezom na krovu vozio je putem. Prešli su 500 metara kad je teroristička grupa sa Škove otvorila vatru na njih. Naši borci su iz klečećeg stava odgovorili kratkim rafalima prema Škovi, gde se ništa nije videlo od guste šume. Najjaču vatru otvorio je mitraljezac na pincu.

Nakon pet minuta nastavili su dalje i stigli do raznetog BOV. Rasporedili su se u kružnu odbranu. Glasno su pitali ima li živih u prevrnutom borbenom vozilu, ali odgovora nije bilo. Celu noć su proveli iza bukvi, kružno oko BOV, udaljenog 50 metara. Tek ujutro su čuli jauke. Tražili su ranjenika po šumi, ali su na kraju shvatili da je u BOV.

Kad su ušli u borbeno vozilo našli su ranjenog vojnika, koji je mnogo iskrvario. On nije smeo da se odazove prethodnog dana jer se plašio da ga mame teroristi. Ranjeni vojnik je spasen.

PLAĆENICI U ŠUMI

Za to vreme je ubačena teroristička grupa iz Jablanice, na pravcu selo Rastavica - Batuša - karaula Košare. U grupi je bilo 19 specijalaca-plaćenika, koje je predvodio neki Batuši iz sela Košare, koji je odlično poznavao teren. Grupa je imala savremenu opremu, bestrzajni top, ručne bacače, protivtenkovske mine, specijalne upaljače, satni mehanizam. Oprema je poreklom, uglavnom, bila iz Istočne Nemačke.

Ova grupa je postavila zasedu na putu prema karauli južno od sela Košare. U zasedu je upao komandant graničnog bataljona u Đakovici major Duško Šljivančanin, kome je u pojačanje stigao vod vojne policije s potpukovnikom Đuricom Iličićem na čelu.
Šljivančanin je krenuo u Batušu da vojnu policiju uputi na Rasa košares. Na njegov pinzgauer u pokretu, sa 20 metara, teroristi su iz šume otvorili vatru. Vozaču Miroslavu Stojanoviću potekla je krv iz usta i Šljivančanin ga je povukao prema sebi. Paljba je prestala, a Miroslav Stojanović je bio mrtav.

Minobacači naneli velike gubitke neprijatelju

Potpukovnik Ljubinko Đurković, čija je jedinica bila na položaju iznad Batuše, preuzela je komandu nad svim jedinicama u rejonu Košara. Potpukovnik Ljubinko Đurković izbacio je prvi vod na pravcu Molić.

Siloviti pešadijski napadi s albanske strane nastavljeni su do uveče u nekoliko navrata. Improvizovanu osmatračnicu Vojske Jugoslavije teroristi su direktno pogodili nekoliko sekundi nakon što su naši borci izašli. Ipak, teroristi nisu uspeli da probiju našu odbranu. Posebnu ulogu u zaustavljanju napada odigrala je naša četa minobacača 120 mm, koja je precizno tukla po teroristima u napadu zahvaljujući neposrednom osmatranju i preciznom navođenju vatre. Teroristima su naneti veliki gubici.

TRKA ZA ŽIVOT

Major Šljivančanin je izašao iz pinzgauera, a teroristi su iz trka pucali prema njemu. Ranili su ga na tri mesta, ali je Šljivančanin sišao s puta strminom, pa niz potok, u šumicu. Teroristi su trčali za njim i pucali. Spaslo ga je to što ga zbog guste šume nisu videli dobro. Major Šljivančanin je niz potok sišao na glavni put za Batušu i sreo potpukovnika Iličića s vojnom policijom. Tu mu je pružena prva pomoć.

Naoružanje Šiptara

- najsavremenije automatsko oružje
- bestrzajni top
- ručni bacači
- protivtenkovske mine
- minobacači
- specijalne upaljače
- satni mehanizam

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading