OGRANIČENA UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Evo kako je to promenilo život učenika!

Autor:

Vesti

05.04.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovna škola "Nikola Tesla" u Priboju već od početka drugog polugodišta učenicima zabranjuje upotrebu mobilnih telefona čak i tokom odmora.

OGRANIČENA UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Evo kako je to promenilo život učenika!

Foto: Shutterstock

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja naložio je učenicima ograničenu upotrebu mobilnih telefona prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Iako mnoge škole još nisu sprovele ovu odluku, opština Priboj je među prvima u Srbiji koja je primenila ovu meru u svim školama, prenosi RTS.

Osnovna škola "Nikola Tesla" u Priboju već od početka drugog polugodišta učenicima zabranjuje upotrebu mobilnih telefona čak i tokom odmora. Učenici su se lako prilagodili ovoj zabrani, primećujući da su sada mirniji, više uče i bolje se druže. Direktor Mašinsko-elektrotehničke škole u Priboju, Zvonko Prijović, objašnjava da će svaki kabinet imati stalak za mobilne telefone, kako bi se njihovo korišćenje regulisalo na kraju časa.

- Mobilni telefoni će biti isključeni, s tim ukoliko zaista neko ima potrebu da se javi neodložno ukoliko se radi o nekom problemu. Taj učenik može da pita, traži dozvolu od profesora da izađe, da telefonira, tako da to nije nikakav problem - navodi Prijović.

Direktorka Osnovne škole "Emilija Ostojić" u Požegi ističe da su mnoge aplikacije problematične za decu i roditelje, posebno zbog nedostatka kontrole nad njihovim korišćenjem. Uvođenje zabrane mobilnih telefona u ovoj školi je planirano da se sprovede od septembra, uz saglasnost saveta roditelja i učeničkih parlamenata.

- Nažalost, u poslednje vreme imamo situacije gde roditelj kaže: 'Ali neće da mi da šifru od telefona. Ne mogu da vidim za šta ga koristi. Ne mogu da vidim aplikacije koje je skinuo'. To je zaista poražavajuće danas. Jer, ipak treba da se zna ko je roditelj, a ko je dete - navodi Jelena Cicović, direktorka OŠ "Emilija Ostojić".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading