POČELO TESTIRANJE ZA UPIS U ŠKOLU! Šta zadaje najviše muke budućim prvacima?!

Autor:

Vesti

05.04.2024

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji često pripremaju decu za testiranje, a neki čak plaćaju i privatne časove.

POČELO TESTIRANJE ZA UPIS U ŠKOLU! Šta zadaje najviše muke budućim prvacima?!

Foto: Shutterstock

Početkom aprila, počeo je upis prvaka u školu, a sa sobom je doneo niz izazova i problema. Siromašan rečnik, oskudne rečenice i poremećaj pažnje već nekoliko godina prate rezultate testova za upis u prvi razred. Najveći problem koji budući đaci imaju je grafomotorika, a testiranje nije samo izazov za decu, već i za roditelje koji često žele da utiču na izbor učitelja i odeljenja svog deteta.

Priprema za testiranje prvaka

Roditelji često pripremaju decu za testiranje, a neki čak plaćaju i privatne časove. Međutim, stručnjaci ističu da to nije neophodno. Psiholog Jelena Kenić naglašava da priprema za test ne treba da bude veštačka, već da je detetov aktivan život do tada zapravo priprema za polazak u školu. Socijalizacija, razgovori sa roditeljima, iskustva iz vrtića, bioskopa, pozorišta i okruženje u kojem dete odrasta, sve su to pripreme za školu.

Rezultati testiranja i zrelost za školu

Iako se dešava da budući prvaci pokažu mnogo znanja na testiranju, nije retkost da se ispostavi da nisu zreli za polazak u školu i da nisu spremni za kolektiv. Rezultati testa treba da pokažu koliko je dete zapravo spremno za školu i kako će napredovati, a takođe se koriste i prilikom formiranja odeljenja.

Značaj vaspitnog rada

Dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača, profesor Danimir Mandić, ističe da se na pedagoškim fakultetima razvija koncept u kojem se vaspitnom radu, radu sa detetom, posvećuje posebna pažnja. Smatra se da su osam kompetencija koje je definisao Unesko podjednako značajne, a posebno se ističe razvoj karakternih osobina kod dece do 10. ili 12. godine, jer se tada razvija do 80% karakternih osobina čoveka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading