MILEVA MARIĆ ŽIVELA KAO SLUŠKINJA I ROBINJA: Ovo su mračni detalji iz BRAKA sa Albertom Ajnštajnom!

Autor:

Vesti

05.04.2024

07:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mileva i Albert su se zbližili tokom studija, a njihova ljubavna veza rezultirala je rođenjem vanbračne ćerke Lizerl.

MILEVA MARIĆ ŽIVELA KAO SLUŠKINJA I ROBINJA: Ovo su mračni detalji iz BRAKA sa Albertom Ajnštajnom!

Foto: commons.wikimedia.org

Mileva Marić, rođena 1875. godine u dobrostojećoj srpskoj porodici, izrasla je u izvanredno talentovanu devojku sa posebnom sklonosti ka matematici i fizici. Njeno obrazovanje na Švajcarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) dovelo ju je do susreta sa čuvenim fizičarem Albertom Ajnštajnom, koji je postao njen kolega i ljubavnik.

Ljubavna priča sa Albertom Ajnštajnom

Mileva i Albert su se zbližili tokom studija, a njihova ljubavna veza rezultirala je rođenjem vanbračne ćerke Lizerl. Taj događaj, kao i mračni detalji iz njihovog braka, ostali su tajna sve do objavljivanja njihovih ljubavnih pisama 1992. godine.

Turbulentni brak i rastanak

Brak Mileve i Alberta bio je obeležen krizama i Albertovim ljubavnim aferama, posebno sa sestričnom Elsom Lovental. Nakon rastanka, Mileva je preuzela brigu o njihovim sinovima, koristeći novac koji je Albert dobio od Nobelove nagrade za fiziku.

Život nakon rastanka

Mileva je novcem od Nobelove nagrade kupila kuću u Cirihu i posvetila se podizanju svojih sinova. Hans Albert je postao inženjer i otišao u Ameriku, dok je Eduard, nakon što je oboleo od šizofrenije, proveo ostatak života u psihijatrijskoj klinici. Mileva je ostala u Cirihu, izdržavajući se časovima matematike i klavira.

Nasleđe i kraj života

Mileva je umrla 1948. godine, a njeno nasleđe je ostalo zabeleženo kroz dopisivanje sa kumovima u Novom Sadu, koji su joj povremeno slali novac. Njen život i doprinos matematici ostaju važan deo istorije, kao i njena neverovatna ljubavna priča sa Albertom Ajnštajnom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading