SVETI ALEKSIJE , ČOVEK BOŽIJI: Veruje se da ove reči prizivaju čudo i isceljenje!

Autor:

Vesti

30.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Aleksije Rimski - Čovek Božji koji je isceljivao

SVETI ALEKSIJE , ČOVEK BOŽIJI: Veruje se da ove reči prizivaju čudo i isceljenje!

Foto: Shuttertsock


Danas, 30. marta po gregorijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva i vernici širom sveta slave Svetog Aleksija Rimskog, poznatog kao "Čovek Božji". Ova svetiteljska ličnost ostavila je dubok trag u istoriji hrišćanstva, kako zbog svoje izuzetne životne priče, tako i zbog čuda koja su se događala za vreme njegovog života i nakon njegove smrti.

Životna priča Svetog Aleksija

Sveti Aleksije je rođen u Rimu, u veoma uglednoj i bogatoj porodici za vreme vladavine cara Honorija. Iako je bio sin jedinac, teško mu je palo da nastavi porodičnu tradiciju i oženi se. Već prve bračne noći, on je napustio svoj dom i proveo narednih 17 godina kao prosjak, putujući širom Rimskog carstva i šireći hrišćanstvo. Nakon tog perioda lutanja, Aleksije se vratio u Rim, gde je živeo kao prosjak u dvorištu roditeljske kuće, ne otkrivajući svoj pravi identitet ni najbližim članovima porodice.

Čuda i isceljenja

Prema predanju, Sveti Aleksije je činio razna čuda za vreme svog života, a nakon njegove smrti, hrišćani su pripisivali isceljenja bolesnika dodirom njegovog tela. Takođe, veruje se da je iz njegovog tela poteklo sveto miro, a glava mu se nalazi u Svetoj lavri na Peloponezu. Ova čuda i isceljenja samo su produbila poštovanje i verovanje u moć Svetog Aleksija, čoveka koji je posvetio život hrišćanskoj veri i služenju bližnjima.

Zaštitnik prosjaka, putnika i dadilja

Sveti Aleksije se smatra zaštitnikom prosjaka, putnika, bolničara, hodočasnika i dadilja. O njegovoj velikoj brizi za uboge i nesrećne ljude svedoče mnoge priče i legende koje su se o njemu prenosile kroz vekove. Vernici veruju da je posebno važno pokazati milostinju i brigu prema prosjacima na današnji dan, jer se time iskazuje poštovanje prema Svetom Aleksiju.

Molitva isceljenja

Na današnji dan, vernici obavezno izgovaraju molitvu Svetom Aleksiju, jer se veruje da ove reči imaju moć da prizovu čudo i isceljenje. "Uzvisio si se u vrlini i očistivši um, ka Željenom i Uzvišenom si dospeo. Bestrašćem si ukrasio svoj život i izuzetni post si primio sa čistom savešću. U molitvama si bio kao bestelesan, i zasijao si kao Sunce u svetu, preblaženi Aleksije."

Sveti Aleksije Rimski je svetinja koja i danas inspiriše vernike širom sveta, podsećajući ih na važnost vere, milosrđa i brige za druge. Njegova priča o odricanju, služenju i čudima ostaje trajni podsetnik na snagu vere i ljubavi prema bližnjima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading