Otkrijte tajnu molitve Svetom Sofroniju Jerusalimskom za spasenje duše!

Autor:

Vesti

24.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Sofronije Jerusalimski: Život i dela

Otkrijte tajnu molitve Svetom Sofroniju Jerusalimskom za spasenje duše!

Foto: Shuttertsock


Danas, 11. decembra, Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Sofronija Jerusalimskog, poznatog po svojoj posvećenosti duhovnom životu i borbi za Pravoslavlje. Rođen u Damasku od uglednih roditelja, Sofronije je rano pokazao interesovanje za duhovnost i mudrost. U lavri svetog Teodosija susreo se sa inokom Jovanom Moshom, koji je postao njegov učitelj i sa kojim je obišao manastire i podvižnike u Misiru.

Put ka duhovnoj mudrosti

Sofronije je bio poznat po svojoj želji da svakodnevno uči i sabira duhovnu mudrost, a sve što je naučio zapisao je u knjigama Limonar ili Cvećnik. Nakon smrti svog učitelja, preneo je njegovo telo u lavru Teodosijevu i zadržao se u Jerusalimu, koji je tada bio oslobođen od Persijanaca.

Branilac Pravoslavlja

Osim što je bio poznat po svom duhovnom radu, Sofronije je bio i aktivan u odbrani Pravoslavlja od monotelitske jeresi. Osudio je monotelitsku jeres na svom Saboru u Jerusalimu pre nego što je osuđena na VI vaseljenskom saboru. Takođe je napisao žitije svete Marije Egipćanke, sastavio čin velikog vodoosvećenja i uveo nove himne i pesme u bogosluženja.

Smrt i nasleđe

Kada je arapski kalif Omar osvojio Jerusalim, Sofronije je molio za milost za hrišćane, ali kada je Omar počeo da pljačka i zlostavlja hrišćane, Sofronije se molio Bogu da ga uzme između živih na zemlji. Bog je uslišio njegovu molitvu i Sofronije je preminuo 644. godine.

Molitva za spasenje duše

Na današnji praznik, vernici se obavezno mole rečima: "Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Sofronije, moli Hrista Boga da spase duše naše."

Sveti Sofronije Jerusalimski ostaje zapamćen kao veliki duhovni učitelj i branilac Pravoslavlja, čiji je život posvećen duhovnom rastu i borbi za istinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading