STRUČNJCI NA TERENU, NE VERUJU ŠTA VIDE! Ispred ulaza u Gimnaziju u Čačku pronađeno nešto neverovatno!

Autor:

Vesti

19.03.2024

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arheolog Vujadin Vujadinović potvrdio je da je pronađen jedan skelet i deo zida koji potiču iz antičkog perioda.

STRUČNJCI NA TERENU, NE VERUJU ŠTA VIDE! Ispred ulaza u Gimnaziju u Čačku pronađeno nešto neverovatno!

Foto: printscreen/Google Maps

Nakon pronalaska arheoloških ostataka u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku pre skoro dve godine, danas je tokom radova na rekonstrukciji Ulice župana Stracimira ispred čačanske Gimnazije otkriveno novo arheološko nalazište.

 

 

Arheolog Vujadin Vujadinović potvrdio je da je pronađen jedan skelet i deo zida koji potiču iz antičkog perioda. Ova lokacija se smatra nekadašnjim jezgrom naselja i povezana je sa crkvom preko puta, kao i sa drugim arheološkim lokalitetima u neposrednoj blizini, poput onog koji je već istraživan i nalazi se u blizini Sokolskog doma. Vujadinović je izjavio da veruje da postoji još ovakvih ostataka na ovoj lokaciji, a trenutno su na licu mesta arheolozi iz Narodnog muzeja u Čačku.


Arheolog Vujadin Vujadinović izrazio je uverenje da ova nova otkrića mogu pružiti važne uvide u istoriju antičkog perioda na ovoj lokaciji. On je istakao da je pronađeni skelet i deo zida verovatno povezan sa okolnim arheološkim lokalitetima i da će dalja istraživanja omogućiti bolje razumevanje prošlosti ovog područja. Takođe, naglasio je da je ova lokacija od izuzetnog značaja zbog svoje blizine crkvi i drugim arheološkim nalazištima.

- Ovo je lokacija nekadašnjeg samog jezgra naselja i siguran sam da je povezano sa crkvom koja je preko puta, ali i svim drugim arheološkim lokalitetima u neposrednoj blizini, poput onog koji smo već istraživali, a u blizini je Sokolskog doma -  prokomentarisao je Vujadinović i rekao da najverovatnije ima još ovakvih ostataka na ovoj lokaciji.

Nakon otkrića novih arheoloških ostataka, planirana su dalja istraživanja na ovoj lokaciji. Arheolozi iz Narodnog muzeja u Čačku preduzimaju korake kako bi detaljno istražili ova nova otkrića i nastavili sa radom na otkrivanju potencijalno značajnih artefakata i tragova prošlosti. Očekuje se da će nova saznanja doprineti boljem razumevanju istorije ovog područja i njegovog nasleđa.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading