VINČANSKE FIGURE IZ PLOČNIKA aukcijske kuće prodaju u bescenje: MISTERIJA figura koje datiraju 5.000 godina pre nove ere!

Autor:

Vesti

04.09.2022

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na desetine figura koje datiraju još iz neolita, odnosno između 5000 i 4000 godina pre nove ere, a koje su navodno pronađene u Srbiji, dobar deo i na vinčanskom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, mogu se za par hiljada dolara pazariti na sajtu aukcijske kuće “Sotheby”.

VINČANSKE FIGURE IZ PLOČNIKA aukcijske kuće prodaju u bescenje: MISTERIJA figura koje datiraju 5.000 godina pre nove ere!

Foto: Printscreen

figure

Na sajtu londonske aukcijske kuće "Sotheby" mogu se pronaći predmeti za koje se navodi da su sa vinčanskog lokaliteta Pločnik kod Prokuplja, a njihova cena daleko je od one realne, pa se tako za nekoliko stotina hiljada dinara, u najbolju ruku, mogu pazariti predmeti velike vrednosti.

Pitanje autentičnosti ostaje u vazduhu, budući da je gotovo nemoguće utvrditi je putem fotografija na sajtu, ali uzevši u obzir da se radi o renomiranoj aukcijskoj kući, mala je verovatnoća da treba sumnjati u originalnost predmeta.

Ono što predstavlja problem je kako se predmeti velike vrednosti, koji pripadaju državi Srbiji, nalaze u privatnim aukcijskim kućama, i da li država sve više ima problema sa legalnim iskopavanjima.

Pločnik je važno arheološko nalazište u Srbiji i na njemu su otkriveni predmeti koji datiraju iz mlađeg kamenog doba, a početkom 2009. godine na ovoj lokaciji započela je rekonstrukcija neolitskog sela, čiji su ostaci pronađeni iskopavanjem.

Jasno je od kolike su važnosti predmeti koji bivaju pronađeni na ovom lokalitetu, i stoga je zabrinjavajuće da se oko desetina figura, za koje piše da potiču odavde, mogu kupiti budzašto u Londonu.

Kako se navodi na sajtu, figure datiraju još iz neolita, odnosno između 5000 i 4000 godina pre nove ere, a navodno su pronađene u Srbiji, dobar deo na vinčanskom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja.

- Sve je to teško dokazivo, između ostalog te figure i ne mora da su sa naših prostora, što naravno ne znači da nisu. Koliko sam ja video, u opisu tih figura piše Vinča Pločnik, što može da označava period, a ne lokalitet. Tu nastaje problem, jer mi sve i da želimo da tražimo povraćaj, aukcijska kuća koja prodaje gleda da se pokrije papirima, pa tamo piše da se figure prodaju iz neke privatne kolekcije, da su vlasnici promenjeni i da novi vlasnik to želi da proda - kaže Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, prenose Južne vesti.

Kada bi Srbija htela da traži povraćaj tih figura, traži se dokaz da je to baš iz te zemlje i to je veliki problem kod arheoloških predmeta, jer je teško dokazivo da su sa nekog našeg lokaliteta, a ne iz Rumunije ili neke druge zemlje, gde su takođe pronađeni ostaci vinčanske kulture.

- Institucije nemaju uvid u ilegalnu trgovinu tih predmeta i teško je znati šta je sve izneto iz zemlje. Neko to iskopa negde, uspe da prokrijumčari preko granice i to proda u inostranstvu. Najveći problem je sprečiti krađu i nelegalna iskopavanja sa lokaliteta, a kada se to desi i iznese iz zemlje, teško se to vraća - dodaje Crnobrnja, pišu Južne vesti.

Inače, na sajtu aukcijske kuće "Sotheby" ispod figura piše da su 50-ih i 60-ih godina prošlog veka došle u privatne ruke najčešće kolekcionara iz Austrije, a naredni vlasnik je figuru otkupio početkom 90-ih.

KONVENCIJA KAO ZAŠTITA

Upravo zbog ovakvih stvari i kako bi predupredila iznošenje predmeta koji su od velikog kulturnog i istorijskog značaja, Srbija je uvela - Konvenciju o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza i prenosa svojine kulturnih dobara.

Ova konvencija datira iz 1970. godine, a potpisana je 1972.

 prihvatila i potpisala 2 godine kasnije, 1972. godine.

PLOČNIK POSEBAN

Po mišljenju svetskih arheologa i istraživača koji se bave razvojem metalurgije u istoriji ljudske civilizacije, kod Pločnika se prvi put u Evropi, a možda i u celom svetu, topio bakar od kojeg su izrađivani upotrebni i ukrasni predmeti - više od 5000 godina pre Hrista, prenose Južne vesti.

Arheolozi smatraju da ovo je bilo veliko naselje, jer su do sada otkrivene i velike keramičarske radionice i pronađen je veliki broj predmeta iz tog perioda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading