SRBIJA CARSTVO KRUZERA: Ubiramo plodove ulaganja u rečni turizam i pristaništa

Autor:

Vesti

16.03.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nautička sezona juče otvorena, prošle godine na ovaj način stiglo 183.000 posetilaca, ove će to biti preko 200.000

SRBIJA CARSTVO KRUZERA: Ubiramo plodove ulaganja u rečni turizam i pristaništa

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

U Beogradu je u poslednje vreme maltene lakše čuti neki strani jezik nego srpski. To znaju svi koji često šetaju, na primer, Knez Mihailovom ili obilaze popularne tržne centre.
Rekordi u dolasku turista u Srbiju padaju, a nedavno je, prvi put u istoriji, broj stranih turista premašio broj domaćih gostiju. Predsednik Aleksandar Vučić nedavno je na Sajmu turizma govorio o tome, istakavši da će 2027, kad bude organizovan EXPO, svakako biti bez premca.


DUBOKI DŽEPOVI


Kako god, nautička sezona u Beogradu otvorena je juče svečanim uplovljavanjem kruzera "Viking lif", kompanije "Viking river kriuzis", u međunarodno putničko pristanište Luka Beograd. Kruzerima će tokom narednih meseci u Srbiju stići veliki broj posetilaca, koji su, po pravilu, dubokog džepa.


Direktor Turističke organizacije Beograda izjavio je da je prošle godine, kad je reč o nautičkom turizmu, od 569 pristajanja brodova, ukupno 567 bilo na Savskom pristaništu. Kako je naveo, više od 20.000 ljudi 2023. stiglo je brodovima u Beograd, a brodovi pristaju i u Golupcu i Donjem Milanovcu.


- Najbrojniji gosti u ovom vidu turizma su, pre svega, iz Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije i Kine - objasnio je Popović.
Izvršna direktorka Prvog parobrodskog društva Ivana Mihailović naglasila je da turisti sve više traže pojedinačne ture brodom, kao i da je u planu otvaranje tri nove luke u toku ove godine.


- U planu je otvaranje Rama, Apatina i Sremskih Karlovaca - nabrojala je Mihailovićeva.
Kako je navela, turisti postaju sve zahtevniji:
- Mi im sada dajemo mogućnost da odu u domaćinstva u par seoca, gde mogu zajedno s lokalnim domaćinstvom da spremaju rakiju, nauče kako da je prave i zapakuju, ali i da probaju domaću hranu. Sve je domaće i autentično.
Za ovu godinu je najavljeno više od 600 pristajanja, a Mihailovićeva kaže da novo pristanište u Zemunu može pomoći oko prijema tih brodova.
Prema njenim rečima, sezona više nije kao što je nekad bila.
- Sada počinje sredinom marta, a traje sve do Nove godine. Svakako se sezona produžuje i sad se gleda da se taj period od novembra do decembra takođe popuni - istakla je ona.


UGOVOR O GRADNJI


Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama navela je da su oni prošle godine zabeležili ukupno 75.000 turista u Beogradu, dok su na nivou cele Srbije zabeležili 1.409 pristajanja i 183.000 putnika.


- To je 35 odsto više nego u 2022. A za ovu godinu očekujemo dalji rast, odnosno 10 odsto više putnika, što znači da bi našu zemlju ove godine kruzerima posetilo 200.000 turista - naglasila je ona.
Hajdukovićeva je podsetila da je potpisan ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru, čime će Srbija dobiti 14. pristanište i na taj način kompletno zaokružiti infrastrukturu za kruzing u našoj zemlji.

 

Sezona je produžena i sad traje od marta do Nove godine

 

Najbrojniji gosti

1. Nemci
2. Britanci
3. Amerikanci
4. Kanađani
5. Australijanci
6. Kinezi


brojka

600 KRUZERA PRISTAĆE KOD NAS OVE GODINE

Vučić o većem ulaganju u mesta na Dunavu, banje


Govoreći na nedavnom Sajmu turizma u Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić je konstatovao da će biti apsolutno nezadovoljan ako 2027. bude manje od osam miliona turista u Srbiji, a da se nada da će biti i 10 miliona, s obzirom na to da se te godine održava EXPO. Kazao je da je prvi put broj stranih turista u Srbiji premašio broj domaćih. Nikada to u istoriji nije bio slučaj: 2.110.000 prema 2.090.000.


Predsednik je kazao da Srbija može računati na turiste iz celog sveta, posebno one iz Evrope, ali i da postoje stvari kojima nije zadovoljan:
- Moramo da ulažemo na Dunavu, u banje, da podstičemo ljude da žele da ulože novac, ali država nikada nije dovoljno uspešan vlasnik kao privatnik. Pruga Beograd-Subotica koju ćemo otvoriti, ako se ne varam, u novembru ove godine značiće mnogo za sever Srbije. To će dodatno podići taj deo zemlje. Kad izgradimo prugu Beograd-Niš, moći ćemo da računamo na veliki devizni priliv i u tom delu zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading