GODIŠNJICA SMRTI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Poslednje dane života proveo u haškom tribunalu

Autor:

Vesti

11.03.2024

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sećanje na Slobodana Miloševića.

GODIŠNJICA SMRTI SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Poslednje dane života proveo u haškom tribunalu

Foto: Keystone Pictures USA Zuma Press Profimedia

Dana 11. marta 2006. godine, pre tačno osamnaest godina, svet je saznao za smrt Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Njegova politička karijera obeležila je devedesete godine 20. veka, a njegovo ime vezano je za turbulentne periode raspada Jugoslavije i ratove koji su usledili.

Počeci i politički uspon

Slobodan Milošević rođen je 20. avgusta 1941. u Požarevcu, a svoje obrazovanje sticao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Još od gimnazijskih dana bio je aktivan u politici, a njegova karijera postepeno je dostigla vrhunac tokom 80-ih godina. Važno je napomenuti da je Milošević bio član Saveza komunista od mladih dana, a da je njegov politički uspon u mnogome bio podstaknut podrškom Ivana Stambolića.

Promene ustavnog položaja autonomnih pokrajina

Jedan od ključnih momenata u političkoj karijeri Slobodana Miloševića bio je dolazak na čelo Saveza komunista Srbije, a zatim i promene ustavnog položaja autonomnih pokrajina unutar Srbije. Iako je upamćen po ovom potezu, važno je istaći da je veći deo tog posla zapravo obavio Ivan Stambolić, tiho i bez pompe.

Milošević je predvodio delegaciju tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, nakon čega je potpisao Dejtonski sporazum, kojim je konačno uspostavljen mir u Bosni i Hercegovini. Međutim, krajem septembra 2000. godine, došlo je do masovnog bunta i prevrata, čime je Milošević razrešen vlasti.

Hapšenje i suđenje pred haškim tribunalom

Nakon prevrata, Slobodan Milošević je optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a izručen haškom tribunalu 28. juna iste godine. Zanimljivo je da je umro u ćeliji zatvora haškog tribunala, Ševeningen, gde se nalazio od juna 2001. godine, zvanično od infarkta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading