PRODUŽEN PRITVOR TAČIJU I VESELJIJU! Evo šta piše u odluci suda u Hagu!

Autor:

Vesti

21.02.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru „posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka“.

PRODUŽEN PRITVOR TAČIJU I VESELJIJU! Evo šta piše u odluci suda u Hagu!

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu odlučio je da produži pritvor Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, bivšim liderima OVK, za dodatna dva meseca. Obojica su optužena za počinjenje ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu i u Albaniji između 1998. i 1999. godine. U obrazloženju odluke, koja je objavljena na zvaničnoj internet stranici suda, navedeno je da raspravno veće i dalje smatra da postoji opravdana sumnja u njihovu umešanost u zločine navedene u optužnici.

Nadalje, po sudijama, postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

Rizik od bekstva optuženih, veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Veće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru „posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka“.

Štaviše, zabeleženo je da je Tači posetiocu preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja. Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja“, piše u odluci.

Sudije su u slučaju Kadrija Veseljija istakle da on, slično Hašimu Tačiju, i dalje ima značajan uticaj na Kosovu zahvaljujući svojim ranijim funkcijama. Posebno je naglašeno da su agenti obaveštajne službe ŠIK, kojom je Veselji rukovodio, učestvovali u zastrašivanju svedoka. Sudije su takođe ocenile da postoji mogućnost da Veselji iz pritvora prosleđuje povjerljive informacije.

Veće je izrazilo zabrinutost da bi Tači i Veselji, ukoliko budu pušteni na slobodu, mogli nastaviti sa zločinima protiv osoba koje se smatraju protivnicima OVK, uključujući i svedoke. Istaknuto je da je rizik od njihovog puštanja posebno velik zbog postojanja "uporne klime zastrašivanja svedoka i ometanja krivičnih postupaka protiv bivših članova OVK", koja se ne može u potpunosti neutralisati samo merama zaštite svedoka.

Hašim Tači i Kadri Veselji nalaze se u pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. godine, nakon što su uhapšeni na Kosovu. Suđenje im se vodi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Šta piše u optužnici

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

(Beta)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading