Vlada formirala Radnu grupu za Memorijalni centar posvećen žrtvama u Ribnikaru

Autor:

Vesti

08.03.2024

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formiranje Radne grupe za Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Beogradu

Vlada formirala Radnu grupu za Memorijalni centar posvećen žrtvama u Ribnikaru

Foto: ST/Vladimir Lukić


Vlada Srbije usvojila je Odluku o obrazovanju Radne grupe za Memorijalni centar, koja je doneta na zahtev porodica ubijenih u masovnom ubistvu u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Radna grupa će imati značajnu ulogu u uspostavljanju Memorijalnog centra i očuvanju sećanja na tragediju koja se dogodila 3. maja.

Rekonstrukcija škole i izuzimanje parcele iz upotrebe

Odlukom Vlade Srbije precizirano je da će se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar, deo parcele na kojoj se nalazi škola "Vladislav Ribnikar" biti izuzet iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti. Važno je napomenuti da se rekonstrukcija odnosi na deo škole u kome se desila tragedija, a koji se inače ne koristi za nastavu od septembra.

Uloga Radne grupe

Porodice žrtava su formirale multidisciplinarni tim koji će sprovesti opsežne konsultacije i pripremiti preporuke i predloge konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra. Radna grupa će biti u obavezi da implementira ove preporuke i mere kroz svoje resore i da ih zatim predloži Vladi na usvajanje. Takođe, zadatak Radne grupe će biti usmeravanje i usklađivanje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra, kao i sačinjavanje preporuka na koji način bi trebalo razvijati, negovati i promovisati kulturu sećanja, vrline empatije, tolerancije, međusobnog uvažavanja i dijaloga.

Osnaživanje zajednice kroz Memorijalni centar

Memorijalni centar će imati značajan uticaj na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, pružajući prostor za komemoracije i programski sadržaj usmeren na očuvanje sećanja i promovisanje vrednosti koje doprinose boljem razumevanju i poštovanju međuljudskih odnosa.

Odluka Vlade Srbije o formiranju Radne grupe za Memorijalni centar predstavlja korak ka obezbeđivanju prostora za sećanje na žrtve masovnog ubistva u Beogradu, kao i ka podršci porodicama i zajednici u procesu suočavanja sa ovom tragedijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Tanja

08.03.2024 19:01

Podrška. Molim da najmlađi masovni ubica na svetu i roditelji najmlađeg masovnog ubice na svetu ne budu izvan zakona i sistema jer oni samo gledaju da izvrdaju i što pre pobegnu u London ili na Havaje.