"JOŠ SAMO FALI I SATELIT DA NAM PADNE U SRBIJU!" ERS-2 danas pada na Zemlju - putanja mu je iznad Balkana! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.02.2024

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljivo je napomenuti da objekti slične mase prosečno u Zemljinu atmosferu ulaze svakih nedelju do dve.

"JOŠ SAMO FALI I SATELIT DA NAM PADNE U SRBIJU!" ERS-2 danas pada na Zemlju - putanja mu je iznad Balkana! (FOTO)

Foto: Thibault Renard / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži X, satelit ERS-2, koji bi danas trebao pasti na Zemlju, mogao bi se kasnije poslepodne ili večeras videti iz Hrvatske jer će u atmosferu ući na potezu koji ide preko središnje Evrope, piše Index.hr.

Prema ESA-inoj jučerašnjoj najavi na društvenoj mreži X, satelit je tokom svog pada trebao preleteti preko Italije prema zapadnim obalama Norveške. Međutim, u međuvremenu se procena putanje promenila pa bi trebao preleteti malo istočnije od Hrvatske.

- Postoji dobra (i verojatno poslednja) šansa da vidimo ERS-2 iz središnje Evrope oko 18:30 CET večeras (CET je naše vreme, op. a.). Gde i kada će satelit biti vidljiv, zavisi o vašoj lokaciji i pokrivenosti naoblakom - poručila je juče ESA.

Na, stranica N2YO.com, koja prati prelaske raznih satelita po nebu, dala je danas svoju procenu prema kojoj će ERS-2 proći tačno preko Hrvatske i središnje Evrope prema Švedskoj i Norveškoj. Prema toj stranici, ERS-2 bi preko Hrvatske trebao preleteti oko 17:55.

- Još samo fali da nam satelit padne su Srbiju! Možda su vanzemaljci! - bili su neki od humorističnih komentara. 

 

 

Novije vremenske procene ESA-e

Najnoviji izračuni ESA-inih stručnjaka predviđaju pak da bi se ulazak u atmosferu trebao dogoditi nešto ranije nego što je to bilo najavljeno juče na X-u, oko 16:49. Međutim, treba uzeti u obzir da je vremenski prozor neizvesnosti +/- 1.76 h.

Astronom amater, voditelj Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba Boris Štromar kaže da ranija iskustva s meteorima pokazuju da bi se izgaranje delova satelita trebalo videti iz Hrvatske, čak i ako njegova putanja bude išla nešto istočnije ili zapadnije.

- Bilo je već ranije slučajeva kada su neki meteori padali nad Italijom, no mi smo ih mogli videti iz Hrvatske i obratno - bilo je meteora koje su italijanski astronomi mogli videti iako su pali nad Hrvatskom. Dakle, ako imate dvogled ili fotoaparat, pripremite se za spektakl - rekao je Štromar.

"Kako se bliži trenutak izgaranja u atmosferi, tako se pomalo menja i putanja jer na satelit utiče trenje atmosfere, pa se tačan trenutak i mesto izgaranja zapravo ne zna s velikom sigurnošću. Svakako treba pratiti nove informacije na poveznicama, a entuzijasti neka dežuraju oko vremena preleta. Ako bude sreće, možda se uspe uhvatiti trenutak eksplozije i izgaranja iznad Hrvatske. Veća je verovatnoća da će to biti negde iznad okeana, no nikad se ne zna", poručio je naš astronom.

Kako je najavila ESA, za sada se još uvek ne zna tačno vreme u kojem bismo trebali okrenuti poglede prema zapadu. Danas tokom dana procene će postajati sve preciznije. Najnovije ESA-ine možete pratiti na ovom linku.

Štromar kaže da će se satelit, ako bude leteo istočno ili zapadno od Hrvatske, videti nad istočnim, odnosno zapadnim horizontom.

- Ako eksplodira u pravom trenutku, njegov bljesak bi se iz Hrvatske mogao videti čak i po danu. To ne vredi nužno za izgaranje pojedinačnih delova nakon što se raspadne. Zanimljivo je to što će se satelit kretati puno sporije, možda i 10-ak puta, od meteora koji kroz atmosferu Zemlje putuju brzinom od oko 72 km u sekundi - pojasnio je Štromar.

Foto: pixabay.com

Satelit

Što je ERS-2?

Satelit European Remote Sensing 2 (ERS-2) Evropske svemirske agencije (ESA), lansiran 21. aprila 1995., bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Evropa. Zajedno sa svojim gotovo identičnim prethodnikom, ERS-1, prikupljao je vredne podatke o kopnenim površinama Zemlje, okeanima i polarnim kapama. Odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su teške poplave i potresi u udaljenim područjima.

Godine 2011., nakon 16 godina uspešnog rada, ESA je odlučila prekinuti misiju ERS-2 i deorbitirati satelit. Proveden je niz od 66 manevara deorbitiranja, pri čemu je iskorišćeno preostalo gorivo satelita i smanjena njegova prosečna visina sa 785 km na približno 573 km. Ovaj je manevar značajno ubrzao njegovo orbitalno propadanje i smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom. Svi instrumenti i elektronički sastavi u njemu su deaktivirani, a unutrašnje baterije ispražnjene kako bi se smanjila fragmentacija tokom ponovnog ulaska.

Kako se visina orbite ERS-2 smanjuje, on će ponovno ući u Zemljinu atmosferu kada dosegne visinu od otprilike 80 km. Većina njegovih delova izgoreće tokom ponovnog ulaska, a većina onih koji ne izgore pašće u okean.

Dug preko 11 m, a težak preko 2, ERS-2 je širok oko 11.8 metara. Dimenzije njegovog solarnog panela su 11.7 x 2.4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar.

Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2516 kilograma, no sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2294 kilograma.

Zanimljivo je napomenuti da objekti slične mase prosečno u Zemljinu atmosferu ulaze svakih nedelju do dve.

BONUS VIDEO 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading