SATELIT JURI KA ZEMLJI, DELOVI ĆE PASTI U VEČERNJIM SATIMA! Svet u panici - NIKO NE ZNA GDE TAČNO PADA!

Autor:

Svet

21.02.2024

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da će delovi pasti u more.

SATELIT JURI KA ZEMLJI, DELOVI ĆE PASTI U VEČERNJIM SATIMA! Svet u panici - NIKO NE ZNA GDE TAČNO PADA!

Foto: Thibault Renard / Alamy / Alamy / Profimedia

Revolucionarni evropski satelit za daljinsko ispitivanje ERS-2, lansiran 1995. godine, trebalo bi da padne na Zemlju danas u večernjim satima.

Evropska svemirska agencija (ESA) tvrdi da će većina ovog satelita izgoreti na putu prema Zemlji.

Moguće je, međutim, da pojedini delovi izdrže vrelinu koja će nastati tokom spuštanja velikom brzinom, mada su male da šanse da ti fragmenti padnu na naseljena mesta i izazovu štetu.

Delovi satelita bi mogli pasti skoro bilo gde u svetu, najverovatnije će pasti u more, prenosi BBC.

ESA je lansirala dva skoro identična satelita za daljinsko ispitivanje Zemlje 1990-ih. 

Oni su bili najsofisticiraniji planetarni posmatrači svog vremena, sa skupom instrumenata za praćenje promena na kopnu, u okeanima i u vazduhu.

ERS-2, koji se prvi vraća na Zemlju, prvobitno je bio postavljen 780 kilometara iznad planete, a inženjeri su iskoristili njegove rezerve goriva 2011. da ga spuste na visinu od 570 kilometara.

U svemir sada idu sateliti koji ne zagađuju

Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su revolucionaran korak u svemirskoj tehnologiji stvaranjem prvog satelita od drveta magnolije, nazvanog LignoSat. Ovaj inovativni potez ima za cilj smanjenje zagađenja u svemiru i otvara potpuno novu perspektivu u izradi svemirskih letelica.

Testovi su pokazali da drvo magnolije pokazuje izuzetnu otpornost na svemirske uslove, što otvara mogućnost za širu primenu drvenih materijala u izradi satelita. Ukoliko LignoSat pokaže stabilnost u orbiti nakon lansiranja, postoji realna mogućnost da se drvo koristi kao građevinski materijal za više svemirskih letelica.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading