ZAŠTO DANAS SVI IDU U CRKVU? Otkrijte tajnu Svete mučenice Agatije i kako vam može doneti sreću!

Autor:

Vesti

18.02.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveta mučenica Agatija: Život i mučeništvo

ZAŠTO DANAS SVI IDU U CRKVU? Otkrijte tajnu Svete mučenice Agatije i kako vam može doneti sreću!

Foto: printskrin


Današnji praznik posvećen je Svetoj mučenici Agatiji, poznatoj i kao Agata Sicilijska, koja se smatra zaštitnicom svih onih koji su nepravedno stradali zbog svojih uverenja ili vere.

Život Svete Agatije

Agatija je rođena u imućnoj porodici u sicilijanskom gradu Palermu, gde je od malena živela u skladu sa hrišćanskim vrednostima i negovala moralne vrline. Bila je neverovatno lepa devojka koja je privlačila pažnju svojom pobožnošću i dobrotom.

Mučeništvo i smrt

Kada je car Decije Trajan počeo da goni hrišćane, Agatija je uhvaćena i dovedena pred sudiju Kvintijana. Iako joj je sudija ponudio brak kako bi spasila svoj život, ona ga je odbila rekavši da je nevesta Hristova. Nakon toga je podvrgnuta teškim mukama, a zatim joj je odsečena grudi i bačena u tamnicu, gde je preminula 251. godine.

Verovanja i običaji

Agatija se posebno poštuje među ženama, jer se veruje da ih ona štiti od bolesti i boli. U crkvi se danas preporučuje molitva i paljenje sveće u njenu čast, kako bi se unelo mir i sreća u domove vernika.

Zaštita od nepravde

Zbog načina na koji je stradala, kao i strašnog mučenja koje je pretrpela, Sveta mučenica Agatija smatra se zaštitnicom svih onih koji nepravedno stradaju zbog svojih uverenja ili vere. Njena hrabrost i odanost veri predstavljaju inspiraciju vernicima širom sveta.

Agatija u tradiciji

Agatija se poštuje kako među katolicima tako i među pravoslavcima, a njen praznik se obeležava širom sveta kao dan sećanja na hrabrost i žrtvu ove svetice.


Sveta mučenica Agatija predstavlja simbol hrabrosti i vere, čija se žrtva poštuje i slavi širom sveta. Njena priča inspiriše vernike da se bore za svoja uverenja i da ostanu verni svojim moralnim vrednostima, čak i u najtežim trenucima. Njena molitva se smatra sredstvom za unošenje mira i sreće u domove vernika, te se danas preporučuje da se pomoli u njenu čast i zapali sveća kako bi se iskazalo poštovanje prema ovoj velikoj svetici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading