OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: Počasna artiljerijska paljba, defile plovila Rečne flotile i nalet vazduhoplova (FOTO)

Autor:

Vesti

14.02.2024

20:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija obeležava Sretenje - Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak.

OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: Počasna artiljerijska paljba, defile plovila Rečne flotile i nalet vazduhoplova (FOTO)

Foto: ministarstvo odbrane

Po naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, povodom obeležavanja 15. februara – Dana državnosti Republike Srbije, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su danas počasnu artiljerijsku paljbu istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Počasnoj artiljerijskoj paljbi izvedenoj sa Niške tvrđave prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović prisustvovali su izvođenju počasne paljbe sa Savskog platoa na Kalemegdanu u Beogradu, a na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu počasnoj artiljerijskoj paljbi prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

Uz zvuke Vojnog orkestra „Niš“ Kopnene vojske sa Niške tvrđave ispaljeno je 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa, nastup Reprezentativnog orkestra Garde prethodio je ispaljenju 10 plotuna iz šest oruđa na Kalemegdanu, a Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova uveličao je počasnu paljbu 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa u Novom Sadu.

Uporedo sa izvršenjem počasne paljbe, plovila Rečne flotile priredila su defile - u Beogradu na plovidbenoj ruti od Savskog jezera do Pančevačkog mosta i Novom Sadu od Žeželjevog mosta do mosta Slobode, a građane su tradicionalnim rubnim pozdravom pozdravile posade komandnih, pomoćnih, višenamenskih, patrolnih i desantnih brodova.


Povodom praznika, za građane Srbije danas je izveden i letački program vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije iznad gradova u Republici Srbiji. Prelet nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom izvršili su avioni „MiG 29“ i „CASA C-295“, a helikoptere H-145 i Mi-35 su na nebu iznad svojih gradova mogli da vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Srbija obeležava Sretenje - Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav, prvi savremeni Ustav Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading