RUSIJA I KINA NEĆE DOZVOLITI OTIMANJE KOSOVA

Autor:

Vesti

23.03.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos pritiscima na Srbiju i činjenici da je, kako je to nakon sastanaka u Njujorku našoj javnosti preneo predsednik Aleksandar Vučić, nezavisnost Kosova za Zapad završena priča, to nije kraj bitke za južnu pokrajinu. Predsednik Srbije poručio je da će nastaviti da se bori za Srbiju u Njujorku, Briselu, Londonu, Berlinu, Parizu, ali i na onim adresama gde se protive jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova - u Moskvi i Pekingu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Moćni prijatelji Srbije: Putin i Điping

KOMPROMIS, A NE PONIŽAVANJE

- Svaki put kažem, niste vi ceo svet, ima druga polovina sveta, koja to ne priznaje. Hoćete da kažete da Srbija baš nema ništa u svojim rukama. Ima, ali Srbija hoće kompromis, a vi razmislite hoćete li kompromis ili ponižavanje Srbije - reči su koje je Vučić, kako kaže, izrekao pred generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom, s kojim se susreo u Njujorku, ali i mnogim zvaničnicima čije su zemlje priznale nezavisnost Kosova.

- Moja zemlja neće da prihvati taj smokvin list, koji joj se nudi! Nećemo da žrtvujemo nacionalne interese. I dok sam na ovom mestu, nećete nas ponižavati. Ali za razgovor i kompromis uvek smo spremni - rekao je Vučić.

Svaki put kažem, niste vi ceo svet, ima druga polovina sveta, koja to ne priznaje, poručio Zapadu predsednik Srbije

Da za Srbiju nije sve izgubljeno, da će biti još dijaloga i da treba ozbiljno računati na podršku zemalja koje nisu priznale Kosovo, poput Rusije, Kine, ali i nekih drugih država, slaže se i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun. On za Srpski telegraf ponavlja da Rusija i Kina mogu da pomognu da se spreči članstvo Kosova u UN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

NOVE PROVOKACIJE PRIŠTINE

- Ima sigurno još pet država sa Španijom na čelu koje će nas podržati - siguran je Drecun.

Sa vestima iz Njujorka stigle su i nove provokacije iz Prištine. Šef kosovskog parlamenta Kadri Veselji požurio je da izjavi kako nema mogućnosti za "promenu granica" u regionu, kao i da bi on najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije Preševo i Medveđa ako bi Srbija na to pristala, s tim da, kako kaže, "naša država nema šta da da Srbiji".

- Neka se Kadri Veselji ne veseli, jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane republike Kosovo, ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin - odgovorio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading