"TOČAK ZADRUGARSTVA POKREĆU MLADI"

Autor:

Vesti

22.03.2018

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Hajde da vratimo život na selo, da ga ponovo stavimo u žižu interesovanja tako što ćemo mladima dati mogućnost izbora i realne uslove za ostanak" rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti Zrenjaninu, centru Srednjobanatskog upravnog okruga.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić ističe da su mladi budućnost Srbije

Na sastanku održanom u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja RS učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih, ministar je podsetio da je od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano čak 213 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

- Tim sredstvima direktno ćemo pomoći i do 70 postojećih i novoosnovanih zadruga kao i formiranje 5 takozvanih složenih zadruga koje će nastati povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga u složene sisteme, a svakoj je namenjeno do 500.000 evra - rekao je Krkobabić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević zahvalili su ministru na poseti izrazivši jasnu želju da lokalna samouprava ovog okruga da svoju podršku zadrugarstvu na severu Srbije kako bi stanovništvo ovog okruga koje je pretežno seosko imalo što bolje uslove.  

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su i predsednici opština Sečanj, Žitište, Novi Bečej i Srpska Crnja sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Srednjobanatskog upravnog okruga.

Prisutnima se obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić koji je istakao kako je SANU iza sebe imala 50 godina pokušaja da skrene pažnju javnosti i državi o propadanju srpskog sela, ali se tek inicijativom ministra Krkobabića pristupilo rešavanju ovog, sada već gorućeg problema "Srpsko selo je već jako dugo u fazi propadanja. Hajde da motivišemo seljane da se ujedine i tako stvore uslove za ostanak na selu", pozvao je Škorić.

Nakon sastanka ministar je otvorio manifestaciju "Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije" koji se od 22-24. marta održava u sajamskoj hali Medison u Zrenjaninu rečima "Sela i mladi Srbije su budućnost Srbije".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

 U okviru ove trodnevne sajamske smotre održaće se brojne tribine i savetovanja na temu poljoprivrede i života na selu sa centralnim tematskim skupom "Razvoj organske proizvodnje u Srbiji".

Organizovan je i celodnevni kulturno-umetnički program uz promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda, a prisustvo su potvrdili predstavnici resornih državnih i pokrajinskih institucija, organizacija, klastera, udruženja, obrazovnih ustanova, poljoprivrednih preduzeća i samostalnih i udruženih seoskih proizvođača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading