VELIKO DOSTIGNUĆE VUČIĆA I VUČEVIĆA: Saradnja srpske države i SPC je najjača u proteklih stotinu GODINA

Autor:

Vesti

28.01.2024

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vera i tradicija u srpskom društvu

VELIKO DOSTIGNUĆE VUČIĆA I VUČEVIĆA: Saradnja srpske države i SPC je najjača u proteklih stotinu GODINA

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ


Srpsko društvo kroz istoriju se uvek oslanjalo na svoju veru i tradiciju. Bez obzira na političke okolnosti, ovi elementi su uvek bili neizostavni deo srpskog identiteta.

Političari i odnos prema srpskoj tradiciji

Decenijama su političari u Srbiji bili suzdržani u izražavanju svojih stavova o veri i tradiciji. Tokom vladavine komunizma, srpski identitet je bio potisnut zarad jugoslovenske ideje, a crkva je bila progonjena.

Odraz na život i navike Srba

Odsustvo srpskog identiteta se osetilo u svim sferama života tokom vladavine komunizma, menjajući život i navike Srba tog doba. Međutim, tokom raspada SFRJ, srpski narod je polako počeo da se približava svojim korenima.

Obnova srpske pravoslavne crkve

U poslednjih deset godina, Srpska pravoslavna crkva je doživela potpunu rehabilitaciju i ponovo oživela u narodu. Podizane su nove crkve, a Hram Svetog Save je konačno završen, što je nekada bilo nezamislivo.

Promene u javnom mnjenju

U javnom mnjenju se sada slobodno govori o istorijskim događajima koji su decenijama bili zabranjena tema. Istraživači sve slobodnije pristupaju arhivskoj građi, a organizuju se manifestacije, tribine i kulturne večeri.

Saradnja države i crkve

Danas je saradnja srpske države i srpske pravoslavne crkve najjača u proteklih stotinu godina. Najviši državni funkcioneri su česti gosti na slavskim trpezama kod crkvenih velikodostojnika, što svedoči o iskrenom bratskom i hrišćanskom poštovanju.

Potreba za srpskim jedinstvom

U današnjim ratnim geopolitičkim vihorima, srpsko jedinstvo je postalo neophodno, a saradnja i razumevanje između države i crkve predstavljaju osnovu za očuvanje srpskog naroda.

Sve ove promene u svesti, veri, kulturi i tradiciji generacija svih doba u Srbiji svedoče o važnosti očuvanja srpskog identiteta kroz vekove.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (46)

Loading
Ksenija

28.01.2024 19:02

Saradnja Srbije i crkve je jaka i takva treba da ostane.

Nena

28.01.2024 19:06

Mi smo duhovno svetovna drzava. Ponosni na postupanje naseg drzavnog vrha.

Mira

28.01.2024 19:07

Ovako i treba da se postupa. Bez uzdanja u crkvu i Boga, nema nam buducnosti.

Sara

28.01.2024 19:07

Drago nam je da država i crkva imaju dobru saradnju, to je najvažnije za očuvanje vere i tradicije.