"NIŠTA OD ONOGA ŠTO JE CINS OBJAVIO NIJE TAČNO!" Zekić: Naš izveštaj nije gotov, kada bude - moći će da se analizira i komentariše

Autor:

Vesti

25.01.2024

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po njenim rečima, istraživanje koje je objavio CINS je "još jedan u nizu bednih pokušaja diskreditacije institucije, Saveta i stručnih službi".

"NIŠTA OD ONOGA ŠTO JE CINS OBJAVIO NIJE TAČNO!" Zekić: Naš izveštaj nije gotov, kada bude - moći će da se analizira i komentariše

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

U vezi sa istraživanjem CINS-a, u kojem su objavljeni podaci koje REM navodno krije, a koji se odnose na izveštaj iz izborne kampanje, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Olivera Zekić, izjavila je za Republiku da "ništa od svega nije tačno."

- Ništa od svega što je CINS objavio, a drugi potrčali da prenesu, niti je tačno, niti se nalazi u našem izveštaju, jer on, prosto, nije gotov. Podaci se još obrađuju, izveštaj još pravimo, i svaki pokušaj da se nešto iz njega izvuče, nije ništa drugo nego laž i manipulacija - rekla je Zekić.

Po njenim rečima, istraživanje koje je objavio CINS je "još jedan u nizu bednih pokušaja diskreditacije institucije, Saveta i stručnih službi".

- Završni izveštaj biće objavljen uskoro i tek tada će moći da se analizira i komentariše - istakla je Zekić.

Podsetimo, CINS je objavio tekst u vezi sa izveštajem REM o medijskom izveštavanju tokom kampanje. U tom izveštaju, podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom, poput Pinka, Hepija, Prve i B92, nisu bili dostupni jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da ti podaci ipak postoje.

Pre same izborne tišine, voditeljka Pinka je uvela predsednika Aleksandra Vučića u studio, ponavljajući praksu iz prethodnih godina. U izveštaju REM-a objavljenom krajem decembra, nedostajali su podaci o emitovanju programa Pinka, Hepija, Prve i B92 tokom kampanje.

Nevladina organizacija Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je zatražila monitoring ovih televizija od REM-a, koji je odgovorio da "pored podataka koji su objavljeni, ne poseduje druge podatke." Međutim, UNS (Udruženje novinara Srbije) je objavilo da je Stručna služba REM-a ipak pratila programe ovih televizija i da su ti podaci dostupni. CINS je imao pristup ovim podacima.

Na primer, na televiziji Pink, program posvećen Aleksandru Vučiću trajao je preko 18 sati, dok su svi ostali učesnici zajedno imali oko pet sati. Hepi je posvetio oko 20 sati izbornog programa listi oko naprednjaka. Televizija B92 je dala preko 12 i po sati vremena listi okupljenoj oko Aleksandra Vučića, dok su ostali akteri imali oko tri sata.

Nije samo razlika u vremenu bila uočljiva, već su ove televizije uglavnom izveštavale negativno o opoziciji, dok su vlast prikazivale pozitivno. Na primer, gotovo polovina izbornog programa na Pinku i B92 imala je negativan ton prema opoziciji i njenim članovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (9)

Loading
Ena

25.01.2024 17:30

Još jedna u nizu laži tajkunskih medija.

Zoran

25.01.2024 19:55

Laž je prosuta i koga briga! Tako su pre mesec dana napali Srbe preko Drine.

Lule Vico

25.01.2024 19:59

Nema dana da prođe, a da Šolakovi mediji i Đilasove stranke, agencije i nevladine organizacije ne izmisle novu laž, aferu ili pokrenu novi napad na Vučića i njegovu porodicu.

Telesković

25.01.2024 20:03

Ima li išta istinito da se čuje od Đilasovih stranaka i ovih njihovih agencija i šta su sve? Svakodnevno nove bljutave laži ...