U SRBIJI JE OVE GODINE URAĐENO 11.000 VEŠTAČKIH OPLODNJI O TROŠKU DRŽAVE: Ovo je nekome jedina šansa za roditeljstvo!

Autor:

Vesti

14.12.2023

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U proteklih deset godina, na postupke VTO potrošeno je osam milijardi dinara, a vantelesnu oplodnju o trošku države žene mogu da urade u sedam državnih i 15 privatnih klinika.

U SRBIJI JE OVE GODINE URAĐENO 11.000 VEŠTAČKIH OPLODNJI O TROŠKU DRŽAVE: Ovo je nekome jedina šansa za roditeljstvo!

Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja

U ovoj godini izvršeno je gotovo 11.000 postupaka vantelesne oplodnje (VTO) o trošku države, u sedam državnih i 15 privatnih ustanova. Direktori najvećih klinika u Srbiji ističu da raspolažu najsavremenijim uslovima za rad, a naglašavaju da je u ovu granu medicine mnogo uloženo poslednjih godina.

Velika podrška za parove

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), istakla je da je Srbija prva u svetu po obimu prava na VTO o trošku države. Sve žene do 45 godina imaju neograničen broj pokušaja za prvo dete, pravo na VTO i za drugo dete, pravo na neograničeno zamrzavanje embriona, omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju, a omogućeno je i zamrzavanje reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti.

Veliki finansijski izdaci i podrška za roditeljstvo

U proteklih deset godina, na postupke VTO potrošeno je osam milijardi dinara, a vantelesnu oplodnju o trošku države žene mogu da urade u sedam državnih i 15 privatnih klinika. Pored podrške za prvo, drugo, treće i četvrto dete, obezbeđene su subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine.

Uspeh programa VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom

Program VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom je zaživeo u Srbiji, a brojne bebe su zahvaljujući vantelesnoj oplodnji ugledale svetlost dana. Ginekološko-akušerska klinika u Višegradskoj očekuje oko četiri i po hiljade beba ove godine, a uradili su i više od 500 postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Proces VTO sa doniranim materijalom

Proces oplodnje doniranim reproduktivnim ćelijama uključuje pravo na tri stimulisana pokušaja za žene bez partnera i tri stimulisana pokušaja za parove, kao i pravo na tri krioembriona transfera. Srbija trenutno sarađuje sa tri banke za donirani materijal iz Španije, Češke i Danske, a materijal koji stigne u zemlju strogo je kontrolisan i čuva se u određenim uslovima.

Podrška i savremeni uslovi za rad

Klinike u Srbiji ističu da imaju najsavremenije uslove za rad, uz stručan kadar, i da se aktivno radi na specijalizaciji novih embriologa. Takođe, naglašava se važnost vremena u procesu vantelesne oplodnje, te se preporučuje da žene mlađe od 35 godina posete lekara ukoliko ne ostanu trudne posle godinu dana pokušavanja, dok je za starije od 35 godina taj period skraćen na šest meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading