RUSKI ANALITIČAR O NABAVCI MOĆNIH HELIKOPTERA: Srbija je pomogla bratskoj Rusiji - ona je zemlja saveznik

Autor: 24sedam

Vesti

28.11.2023

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija jedina nije pristupila anti-ruskim sankcijama, i zato je Vučić meta napada.

RUSKI ANALITIČAR O NABAVCI MOĆNIH HELIKOPTERA: Srbija je pomogla bratskoj Rusiji - ona je zemlja saveznik

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nabavka helikoptera Mi-35 od Srbije sa Kipra je povoljna razvojna opcija za Rusiju, jer je postojao rizik da ove mašine pod pritiskom SAD budu prebačene u Ukrajinu. Ovo je Igor Korotčenko, poznati rusiki vojni analitičar i glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana", rekao za jednu od najgledanijih ruskih televizija RIA Novosti.

Srbija je prethodno sa Kipra dobila 11 borbenih helikoptera Mi-35P ruske proizvodnje na osnovu sporazuma o njihovoj preprodaji postignutog u junu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregledao je u četvrtak popodne helikoptere na vojnom aerodromu Batajnica. On je istakao da „voli” Mi-35 više od svih drugih helikoptera srpske vojske.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije ocenio je da su to tvrđave koje lete, te da je zvuk ovih helikoptera zlokoban za neprijatelja.

Korotčenko navodi da je ovaj događaj svakako pozitivan za Rusiju, i navodi razloge za takav stav:

Da helikoptere Mi-35 nije nabavio naš saveznik na Balkanu, postojao bi veliki rizik da bi Kipar, pod pritiskom Zapada, posebno SAD, prebacio ove mašine u Ukrajinu - rekao je Korotčenko.

Analitičar je dodao da je Srbija uz saglasnost Rusije nabavila borbene helikoptere Mi-35 sa Kipra, što pokazuje posvećenost Beograda jačanju veza sa Moskvom.

- Naravno, transfer navedene vojne opreme sa Kipra u Srbiju mogao bi da se izvrši samo uz obaveštenje i odgovarajuću saglasnost Ruske Federacije, jer je to jasno predviđeno u svim ugovornim dokumentima primarnog kupca. Srbija je zemlja saveznik,za Rusiju na Balkanu, a Kipar takođe veoma podržava dobre odnose - rekao je Korotčenko.

Srbija jedina nije pristupila anti-ruskim sankcijama, zato je Vučić meta napada

Ruski mediji takođe,ističu da je želja Srbije da ne uvede sankcije protiv Rusije ojačala je njen međunarodni ugled kao slobodne i nezavisne države.

Oni podsećaju da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja već skoro dve godine nije pristupila anti-ruskim sankcijama, iako su politički protivnici kritikovali vlast Aleksandra Vučića zbog toga.

- Samo sam se trudio da zaštitim zemlju i sprovodim odgovornu i ozbiljnu politiku, podsećaju ruski mediji na nedavnu izjavu koju je Vučić izrekao na ovu temu.

Vreme je da preduzimamo konkretne političke, ekonomske, vojne akcije podrške Beogradu

- Potrebno je i da ovde pažljivo analiziramo situaciju. I ne samo da šaljemo poruke političke prirode, već i preduzimamo konkretne političke, ekonomske, vojne akcije podrške Beogradu, našem savezniku Srbiji. Našem jedinom vernom savezniku - istakao je analitičar.

On je  takođe primetio da je kupovina ruskog naoružanja ne od same Moskve, već od drugih njenih operatera, opravdan korak za Beograd.

- U uslovima kada su mogućnosti Ruske Federacije za snabdevanje Balkana oružjem objektivno ograničene činjenicom da rute njihove isporuke moraju da se odvijaju kroz vazdušni prostor ili preko teritorije zemalja susednih Srbiji, što značajno zavisi od mišljenja i stavova Brisela, ova opcija za jačanje moći Vojske Srbije se čini najprikladnijom - objasnio je Korotčenko.

On je naglasio da je Mi-35 "jedan od najefikasnijih vazdušnih jurišnih helikoptera". 

- Danas tamo (EU) imamo možda samo jednog, pravog, vernog saveznika, Srbiju - zaključio je Korotčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading