KRKOBABIĆ ZA HITNU REFORMU: Penzioni sistem i KiM su najkrupnija pitanja

Autor: Republika

Vesti

11.03.2018

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić rekao je da je potrebno što pre otvoriti pitanje reforme penzionog sistema koje je veoma kompleksno i zahteva širok društveni dijalog, poput onog koji se vodi oko KiM.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Za dijalog: Milan Krkobabić

Kako je naveo, rasprava o reformi penzionog sistema je "pitanje nad pitanjima", jer u Srbiji danas živi skoro dva miliona penzionera, a zbog produženja životnog veka, loše demografske slike, odlaska mladih odnos penzionera i radno sposobnog stanovništva je jedan i po prema jedan. Krkobabić dodaje da to nije slučaj samo u Srbiji, već da se i region i Evropa suočavaju sa sličnim izazovima.

- Reforma penzionog sistema nije samo stranačko pitanje, oko njega mora da postoji širok društveni dijalog. Kao i KiM, to su najkrupnija pitanja. Ne treba se baviti predlagačem, već predlogom. Hoćemo da imamo jasno otvoreno kritičko mišljenje i da dođemo do predloga rešenja zajedno - rekao je Krkobabić.

Krkobabić je, komentarišući izjave premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića da bi ove godine moglo doći do povećanja penzija, rekao da bi kada je to u pitanju trebalo konsultovati predsednika koji ima "celokupan uvid".

Krkobabić: Reforma penzionog sistema nije samo stranačko pitanje, oko njega mora da postoji širok društveni dijalog

- Nije potrebno da bilo ko istrčava sa izjavama pre nego što vidimo da li za tako nešto ima prostora. Penzioneri su dali svoj doprinos, moramo da im zahvalimo na tome, ali kada se za to steknu uslovi - rekao je Krkobabić i dodao da su penzioneri dali nemerljiv doprinos u oporavku državne ekonomije, ali da oni koji žele da se neodgovorno ponašaju ne treba da računaju da će penzioneri ponovo podmetnuti rame.

On se osvrnuo i na obnavljanje zadrugarstva kome je to ministarstvo posvećeno i istakao da je za nepunih godinu danas formirano više od 200 zadruga, a da je plan da se tokom ove godine u 70 sela u Srbiji formiraju nove ili pomogne obnova starih zadruga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading