LAZARICA I "NEBESKI PUT" ZA VEČNOST ANDRIJE ČIKIĆA: Drugu nagradu na Memorijalnom takmičenju SIMBOLIČNO odneo je dečak koji je unuk sveštenika - mnoge je dirnulo u srce ono što je odsvirao

Autor:

Vesti

15.11.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

David je inače unuk sveštenika D. Veškovac, sekretara Eparhije Kruševačke, a majka ovog talentovanog dečaka je dirigent.

LAZARICA I "NEBESKI PUT" ZA VEČNOST ANDRIJE ČIKIĆA: Drugu nagradu na Memorijalnom takmičenju SIMBOLIČNO odneo je dečak koji je unuk sveštenika - mnoge je dirnulo u srce ono što je odsvirao

Foto: shutterstock, andrijacikic.com

U utorak, 14. novembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, održano je finale Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore "Andrija Čikić". Tokom svečanosti, proglašeni su laureati, a takođe je otvorena i izložba Andrijinih umetničkih dela u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Među odabranim kompozicijama za finale ovog takmičenja našao se i David Božić (10), inače, unuk sveštenika D. Veškovac, a upravo je on bio i drugonagrađeni za kompoziciju "Nebeski put".

David je inače unuk sveštenika D. Veškovac/crkva Lazarica, koji je ujedno sekretar Eparhije Kruševačke, a majka ovog talentovanog dečaka je dirigent. David svira klavir, član je hora Kolibri, a komponovanje voli jer uživa u stvaranju različitih harmonija.

Svima u našoj zemlji je Lazarica poznata kao simbol srpsktva i vere u jednom, mesta gde su se junaci pričestili pre Kosovskog boja.

Porodica Božića najavila je ranije da je njihovom Davidu pripala čast kada je upravo njegova kompozicija odabrana za finale Memorijalnog takmičenja koje se održava u čast i spomen nevino postradalog malog anđela Andrije Čikića.

- Biće nam velika radost ukoliko ste u mogućnosti da to veče zajedno podržimo našeg Davida i svu talentovanu decu čije će kompozicije biti izvedene te večeri - podelili su Božići.

Inače, u kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu osvojio je Marko Živković (11) za svoju kompoziciju "Na krilima", a treću nagradu je dobio Pavle Tadić, autor kompozicije "San jednog dečaka". 

U kategoriji od 14 do 18 godina, laureat je Mia Janković za kompoziciju "Odlazak".  Šesnaestogodišnja Mia Lehki je dobitnica druge nagrade za kompoziciju "Sylva".  Dobitnik treće nagrade je Josip Gorjanac za kompoziciju "Remniniscenza".

 

 

U održanoj manifestaciji, čije je veče bilo posvećeno tragično preminulom mladom kompozitoru i pijanisti, Andriji Čikiću, ljudi su pokazali duboko poštovanje prema ovom višestruko talentovanom umetniku.

U završnici večeri izvedena je i Andrijina kompozicija "Emocije" u aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić. 

Izložba fotografija, emotivne kompozicije i premijera kratkog dokumentarnog filma, bili su deo programa koji je pružio priliku da se sećamo Andrijinog života i doprinosa umetnosti.

Republika

Foto: andrijacikic.com

 

Memorijalno takmičenje za mlade kompozitore "Andrija Čikić" organizovano je u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora Andriju Čikića, koji je tragično preminuo u maju ove godine.

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading