"ER SRBIJA" RAŠIRILA KRILA! Nacionalna kompanija obeležava DECENIJU rada (FOTO)

Autor:

Vesti

27.10.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj prevezenih putnika od početka godine premašio impozantnu cifru od 3,5 miliona!

"ER SRBIJA" RAŠIRILA KRILA! Nacionalna kompanija obeležava DECENIJU rada (FOTO)

Foto: Tanjug

"Er Srbija", nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, juče je obeležila deset godina rada. Naime, 26. oktobra 2013. kompanija je počela rad pod novim imenom i s novim vizuelnim identitetom.

Povodom toga sinoć je održana svečanost na kojoj su pored brojnih zvanica iz javnog života bili i Siniša Mali, ministar finansija, Miloš Vučević, ministar odbrane, Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Nikola Selaković, ministar za rad i socijalna pitanja, Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije...

- Od avio-kompanije koja je 2013. bila pred bankrotom, uspeli smo da napravimo uspešnog nacionalnog avio-prevoznika uz pomoć arapskih prijatelja, koja će ove godine prevesti gotovo četiri miliona putnika na više desetina destinacija širom sveta. "Er Srbija" je postala uspešna kompanija i simbol uspeha cele naše zemlje. Kompanija koja je postala suštinski važna za našu ekonomiju i građane i neraskidiva veza s celim svetom. Danas "Er Srbija" leti na 87 destinacija, gotovo na svim kontinentima, a uskoro kreće i linija za Šangaj - rekao je Mali.

Goste je pozdravio i  generalni direktor "Er Srbije" Jirži Marek, koji je rekao:

- "Er Srbija" je prethodne godine ostvarila ogroman rast, koji ne bi bio moguć bez svesrdne podrške Vlade Srbije, koja je bila pouzdan partner u razvoju naše kompanije.

On je zahvalio i svim zaposlenima u kompaniji, bez kojih "Er Srbija" ne bi bila tu gde jeste. Marek je istakao da kompanija ima velike planove za budućnost i da će unaprediti usluge, povećati flotu i proširiti mrežu destinacija u koje će prevoziti putnike.

Tokom prve decenije "Er Srbija" je u potpunosti transformisala poslovanje. Udvostručen je broj destinacija u mreži, tako da "Er Srbija" u putničkom i teretnom saobraćaju danas leti do više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, u Severnoj Americi, Aziji i Africi. Uvedene su i tri interkontinentalne destinacije Njujork, Tjenđin i Čikago.

Kompletno je obnovljena flota kompanije i trenutno je čine dva širokotrupna erbasa A330-200, 13 uskotrupnih aviona iz porodice erbas A320, kao i sedam turboelisnih ATR aviona za regionalne letove.

TRI PUTA VIŠE

Tokom nedelje u kojoj se obeležava jubilej kompanije, "Er Srbija" je premašila broj od 3,5 miliona prevezenih putnika od početka godine, a očekuje se da bi do kraja 2023. mogao da bude nadmašen i apsolutni rekord od četiri miliona prevezenih putnika u jednoj godini, što je više nego trostruko u odnosu na poslednju godinu pre pokretanja ove kompanije.

Između ostalog, nacionalna avio-kompanija uvela je u martu prvi direktan let za Čikago. Vrpcu su svečano presekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kristofer Hil.

- Ovo je važan i veliki dan za nas, ovde ima mnogo novinara koji nisu ni rođeni kada je prestao da postoji let između Beograda i Čikaga pre 31 godinu. Danas je "Er Srbija" jedina kompanija u regionu kojom možete da letite u dva velika američka grada, odnosno Njujork i Čikago. Ne postoji ni bolja kompanija ni bolji grad za vezu sa SAD. Ako pogledate vreme u koje poleće avion, razumećete da on stiže u Čikago u najbolje vreme - rekao je Vučić tom prilikom.

On je zahvalio američkim partnerima što su "Er Srbiji" i u Njujorku i u Čikagu omogućili najbolje moguće uslove i što, kako je rekao, naša kompanija može da zadovolji interes svih ljudi iz regiona, da im obezbedi sigurnost, udobnost i veoma brz prevoz.

- Od Čikaga do Beograda leti se manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od 11 sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, 8.000 kilometara pređete za tako kratko vreme - istakao je Vučić.

IMALI STRPLJENJA

Predsednik je dodao da je let Čikago-Beograd popunjen sve do 3. juna, a da za let Beograd-Čikago ima još mnogo mesta.

- Mi smo prve dve i po godine gubili novac na liniji Beograd-Njujork, dok je to danas najprofitabilnija linija. Imali smo dovoljno snage i strpljenja da izdržimo sve i danas je to bukvalno najuspešnija i najprofitabilnija linija. Verujemo da će to biti i s Čikagom i to za još manje vremena. To je velika stvar za nas - konstatovao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading