VUČIĆEVA VLAST DOSANJALA SAN ZAČET PRE 53 GODINE: Tri države se raspale dok je Prokop prokopavan!

Autor:

Vesti

19.10.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promenjeno je od 1970. čak 19 srpskih vlada, svi su obećavali, niko ciglu ugradio nije

VUČIĆEVA VLAST DOSANJALA SAN ZAČET PRE 53 GODINE: Tri države se raspale dok je Prokop prokopavan!

Foto: Tanjug

Posle 53 godine konačno je završena nova glavna železnička stanica Prokop. I svečano će biti otvorena sutra, na Dan oslobođenja Beograda, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čija je zasluga najveća što je gradnja Skadra na Bojani, kako su svojevremeno opisivali izgradnju nove stanične zgrade Beograd centar, posle pola veka, i okončana.

Još je nekadašnji gradonačelnik prestonice Branko Pešić davne 1970. (kako su na naslovnoj strani prenele ondašnje Večernje novosti, 4. decembra) najavio da Beograd dobija stanicu i metro. Projekat je završen četiri godine kasnije. A izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, počela je 3. decembra 1976. Radovi su, međutim, trajali svega dve godine. 

Republika

Foto: Tanjug

Železnička stanica Prokop, otvaranje sutra

Prva brza pruga

U međuvremenu je umro Josip Broz Tito, raspale su se tri države u kojima smo živeli (SFRJ, SRJ, SCG). Prokop je i dalje bio samo mrtvo slovo na papiru, sporadično zloupotrebljavan u propagandne svrhe, baš uoči izbora, kad su raznorazni neimari bivših režima tokom kampanja najavljivali da će ga završiti. Nastavljeni su tako nazoviradovi, u ograničenom obimu, posle dve decenije pauze 1996, ali su ubrzo, već 2001, ponovo obustavljeni. Niko, dakle, suma sumarum, ciglu ugradio nije. A promenjeno je čak 19 srpskih vlada. Do te 2012, kad dolazi do smene bivšeg režima.

I onda su intenzivni radovi u Prokopu počeli već 3. decembra 2014. da bi 26. januara 2016. bio obeležen završetak prve faze izgradnje stanice u prisustvu tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Prokop je od 1. jula 2018. postao polazna i dolazna stanica za gotovo sve vozove u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju u Beogradu, a stanica Beograd centar je 19. marta 2022. postala početna i krajnja za vozove na prvoj srpskoj brzoj pruzi, između Beograda i Novog Sada.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade u Prokopu počeli su u avgustu 2022, a rok za završetak bio je 15 meseci. Tako je, uz jaku inicijativu državnog rukovodstva predvođenog Vučićem, podršku, redovne obilaske radova, ta nova zgrada - moderno zdanje na 5.650 kvadrata, opremljeno svim potrebnim sadržajima - od danas, posle više od pet decenija, na raspolaganju građanima.

Republika

Foto: Tanjug

Nova železnička stanica Prokop

Znaju da zameraju

Nedavno je o tome govorio i predsednik Srbije.

- Još 1970. najavio je Branko Pešić kada je Tito otvorio Gazelu. Je li to moralo da čeka nekog Vučića 53 godine? Pa 12 godina ste vladali, napamet vam nije palo. Kad sam otvorio dole deset koloseka i šest perona, rekli ste: "Pa nije to, to, gde je stanica?" Evo je sad i stanica, velelepna - kazao je Vučić

Republika

Foto: Tanjug

Otvaranje železničke stanice Prokop na Dan oslobođena Beograda

Činjenice o Prokopu

  •  kompleks podeljen u tri celine: stanična zgrada, poslovni park i garaža za putnička vozila- stanična zgrada liftovima i pokretnim stepenicama povezana s postojećih 50.000 kvadrata, gde su sada peroni
  •  u njoj će biti komercijalni sadržaji, neophodni putnicima. Biće tu i ugostiteljskih objekata, pekara, prodavnica...
  •  javna garaža kapaciteta 636 mesta
  •  interna saobraćajnica sa 295 parking-mesta
  •  svoje prostorije u Prokopu imaće zaposleni iz "Infrastrukture železnice" i "Srbija voza"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (43)

Loading
Maja

19.10.2023 22:04

Verujem u politiku Vucica, jer se ostvaruju i neverovatni projekti.

Petkoni983

19.10.2023 22:06

Konacno posle 50 godina Beograd dobija modernu zeleznicku stanicu...naravno zahvaljujuci ovoj vlasti...ispunjeno jos jedno obecanje!!!

Nikola

19.10.2023 22:07

Vucic sanja velike snove, ali i ispunjava svoja obecanja. Podrzavam odgovornu politiku Vucica jer donosi uspesnost nase drzave.

Maja

19.10.2023 22:08

Srbija je procvetala zahvaljujuci posvecenosti sadasnje vlasti. Zahvaljujuci novim projektima. Kao i energiji i upornosti Vučića da Srbija nastavi put napretka.