SRPSKI PILOTI HEROJI! Lete iz Tel Aviva uprkos raketama: "Idu u nepoznato bez sigurnosti da će se vratiti kući"

Autor:

Vesti

10.10.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas samo 15 minuta posle poletanja aviona "Er Srbije" gađao je aerodrom "Ben Gurion"

SRPSKI PILOTI HEROJI! Lete iz Tel Aviva uprkos raketama: "Idu u nepoznato bez sigurnosti da će se vratiti kući"

Foto: tanjug

Većina međunarodnih avio-prevoznika obustavila je letove za Tel Aviv, obrazlažući to nepovoljnim bezbednosnim uslovima usled napada palestinskog Hamasa na Izrael. Za razliku od Srbije, nacionalne avio-kompanije koja je u saradnji s Vladom, organizovala čak i vanredne letove za evakuaciju naših državljana iz Izraela.

Tako je juče ujutru treći po redu avion "Er Srbije" dovezao putnike iz Tel Aviva na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", gde su s nestrpljenjem čekali porodica i najbliži. Danas se očekuje i četvrti.

Država pružila pomoć na terenu

Ponovo je država pokazala odgovornost prema svojim građanima, koji zahvaljuju rukovodstvu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što su spaseni iz ratom zahvaćenog područja, za razliku od državljana drugih zemalja koji su revoltirani jer predugo čekaju na evakuaciju (pogledajte okvir).

- Piloti i članovi posade idu u nepoznato, bez sigurnosti da će se vratiti kući. I to čine u iskrenoj želji da pomognu i bez ikakvog pogovora. Pa Hamas je gađao aerodrom 15 minuta nakon poletanja našeg aviona. I ne odustaje se, "Er Srbija" nastavlja letove. Za spiskove putnika nadležno je Ministarstvo spoljnih poslova, čiji su predstavnici na aerodromu u Tel Avivu. Na terenu pomažu u evakuaciji, dočekuju i ispraćaju naše ljude. Tamo je sve vreme Nikola Nedeljković, šef kabineta ministra Ivice Dačića - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

Foto: tanjug

 

Letovi se organizuju i za naše državljane koji su imali karte za druge avio-kompanije, koje su u međuvremenu otkazale letove. Američki avio-prevoznici "Junajted erlajns", "Delta" i "Amerikan erlajns", kao i francuski "Er Frans", nemačka "Lufthanza", "Emirejts", "Rajaner" i "Ejdžen erlajns" u nedelju su saopštili da do daljeg obustavljaju direktne letove za Tel Aviv. Letove su otkazali i španska "Iberija ekspres", italijanska "ITA ervejs", poljski "LOT"...

I "Hajnan erlajns", jedina kineska avio-kompanija koja leti između Kine i Izraela, otkazala je jučerašnji let, navodeći kao razlog nepovoljnu bezbednosnu situaciju. Kompanija "Kataj Pacifik" je takođe saopštila da je otkazala današnji let između Hongkonga i Tel Aviva.

Izmenjen koridor

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je juče da u nekoliko kibuca u Izraelu još ima srpskih državljana, ali da se i oni postepeno evakuišu i da se posle jučerašnjeg, trećeg, leta s aerodroma "Ben Gurion" za danas očekuje još jedan.

- Nisu najavljena otkazivanja. Postoji još nekoliko avio-kompanija koje nastavljaju da lete ako imaju konekcione letove za Beograd, odnosno Niš. Tako da su i oni mogućnost našim preostalim državljanima koji su zainteresovani da napuste Izrael - kazao je on.

Naveo je da je izmenjen koridor za letove i da se sada po poletanju leti odmah na sever da bi se avioni udaljili od Pojasa Gaze.

- Činjenica je da su mnoge avio-kompanije ipak otkazale svoje letove, ali je naša vlada poslala specijalno nekomercijalni let, koji je sleteo jutros (nedelja noć) u pola dva na Aerodrom "Nikola Tesla".

 Iz ratnog pakla dovezli i dve bebe

"Er Srbija" će, kako stvari sada stoje, i u narednim danima nastaviti da obavlja svoje redovne letove između Beograda i Tel Aviva, u skladu s planiranim redom letenja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Prethodno je u noći između nedelje i ponedeljka doletelo 132 državljanina Srbije, u kome su bili i sportisti, hodočasnici i maturanti bogoslovije u Nišu. Među njima su bile i dve bebe, kao i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Niš Tomislav Kostić, koji je zahvalio svima koji su radili na planiranju njihovog povratka za Srbiju, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića do patrijarha SPC Porfirija.

Izraelci na "Tesli": Očekujemo dalju eskalaciju

Putnici koji su juče ujutru trećim avion "Er Srbije" iz Tel Aviva stigli u Beograd ispričali su da je situacija u Izraelu od napada Hamasa tragična.

- Nismo imali nikakvu zabranu da izlazimo niti je uveden policijski čas, ali su se ljudi uglavnom toga pridržavali. Bila je mučna situacija zbog tog iščekivanja. Avion je bio pun - kazao je Dušan Janićijević, koji živi u Izraelu 23 godine.

Na istom letu bila je grupa od petoro Izraelaca koji su doputovali u Beograd na akademsku konferenciju o ženama u Holokaustu, gde će boraviti pet dana.

Crnogorci besni: Izvlačite nas odavde!

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da se javilo 50 crnogorskih državljana koji se nalaze u Izraelu, od kojih je njih 37, za sada, izrazilo želju da se vrati u zemlju. Među njima je i Sanja, koja je sa mužem u gradu Ashuelonu. Podatke da žele da se vrate u Crnu Goru dali su još u nedelju, ali odgovora o tome kada će biti evakuacija nema niti im se iko obraćao.

- Spori su baš. Kako drugi mogu da evakuišu svoje građane, šta je to što našima treba posebno. Baš sam ljuta - ispričala je ona za podgorički portal CdM.

- Otišli smo u skloništa na jugoistoku. Bio je to masakr, strašan masakr. Navikli smo na uzbune i bombe ponekad, ali na jugu je sada bilo sasvim drugačije. Upadali su u kuće i ubijali ljude. Nisam optimista, očekujem nastavak eskalacije - ispričali su.

Lekcija našim opozicionarima: Izraelci kao jedan u odbrani

Nemili događaji u Izraelu pokazali su na delu da je jedno od jačih oružja solidarnost i jedinstvo naroda. Upravo ono što neretko nedostaje Srbiji, gde deo opozicione javnosti neretko koristi svaku (ne)priliku za razdor i pokušaj da ućari neki jeftin politički poen. Nisu se libili to čak da urade zloupotrebljavajući dve tragedije, u OŠ "Vladislav Rubnikar" i u okolini Mladenovca, koje su pogodile našu državu.

A, u Izrealu, samo tri dana od kada je palestinski Hamas izvršio napad, tamošnja vlada i opozicija razmatraju mogućnost formiranja ratne vlade. Naime, predstavnici stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i lideri izraelske opozicije sastali su se juče da razmotre tu mogućnost zbog eskalacije sukoba s Hamasom.

Netanjahu je u subotu uveče saopštio da je ponudio opozicionom Nacionalnom jedinstvu bivšeg načelnika generalštaba izraelskih oružanih snaga Benija Ganca i stranci Ješ Atid opozicionog lidera Jaira Lapida mogućnost ulaska u vladu. Ganc želi da se priključi vladi nacionalnog jedinstva, koja bi formirala "mali ratni kabinet" za upravljanje ratom protiv Hamasa, a u čijem radu bi, uz relevantne ministre iz vlade premijera Netanjahua, učestvovali i predstavnici njegove stranke.

Oni bi bili ministri bez portfelja dok traje rat, navodeći da će dati punu podršku Netanjahuovoj vladi i snagama bezbednosti tokom trajanja sukoba. Za to vreme ovde pojedini opozicionari su optužili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je organizovao napad Hamasa na Izrael?!

- Kaže da sam ja organizovao napad s Hamasom na Izrael? Nemam komentar na to. Izgleda da je bio u onoj svojoj fazi. Neću da pričam ovde pred ovim pristojnim ljudima. Takvi su nam opozicioni lideri - šokirano je prokomentarisao predsednik.

Žaklinu demantuje sopstvena TV

Dokle ide loša namera, slikovito ilustruje primer s glasila tajkuna Dragana Šolaka. Naime, novinarka Žaklina Tatalović je na Tviteru objavila da je "ljudima iz Srbije koji se nalaze u Tel Avivu neophodan avion jer su ostali poslednji na aerodromu", te je od premijerke Ane Brnabić zatražila da im "da bar neku informaciju".

 

 

Ona je, međutim, nedugo posle te objave demantovana i to baš na svojoj televiziji N1, čija je reporterka na beogradskom aerodromu sačekala grupu naših građana koji su doleteli iz Izraela, pa ih pitala šta je s ostalim našim državljanima i jesu li ih susreli na aerodromu u Tel Avivu.

- Nismo videli nikoga! Nemačka, Španija, Turska su otkazali po pet-šest letova. Jedino smo mi poleteli! - ispričali su putnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading